Vești de la meteo: Ce vreme ne așteaptă în doua decadă a lunii mai

10 mai. 16:16   Societate
4623 0

A doua decadă din luna mai va începe cu temperaturi modeste - în jur de 18 grade Celsius şi cer variabil, periodic înnorat, cu nopţi încă reci.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), săptămîna curentă va fi caracterizată de valori termice mai puţin generoase pentru perioadă, cu maxime pe întreg teritoriul pînă la 20 grade Celsius, ziua. Noaptea, vom avea temperaturi pînă la 2 grade Celsius, cel mai răcoare fiind, tradițional, în nordul ţării, transmite Moldpres.

Aceleași tendințe meteorologice se vor menţine și în următoarele zile şi doar în weekend se prevede o încălzire nesemnificativă, de 2-3 grade, atît ziua, cît şi noaptea.

Conform SHS, în luna mai are loc creşterea în continuare a temperaturii aerului, valorile medii constituie în teritoriu între +15ºC la nord şi +17ºC la sud.

Cea mai rece pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului ţării a fost luna mai din anul 1980, cînd temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC (Briceni) şi +13,4ºC (Bălţata). Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, cînd temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC (Briceni) și +21,1ºC (Dubăsari).


Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +15ºC, adică începutul verii meteorologice, se semnalează în medie pe teritoriul R. Moldova, în perioada 8-20 mai.

0
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?