Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Veronica Drăgălin: Scopul nostru e să descurajăm corupția

19 aug. 12:16   Societate
1447 0

Veronica Dragalin, procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre primele 15 zile de lucru, dar și despre prioritățile sale în funcția pe care a preluat-o la 1 august curent, informează Tribuna.

Ea a precizat că, atunci cînd a depus candidatura în concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție, a prezentat un Plan de management și dezvoltare instituțional, bazat pe 3 piloni – acțiunea, egalitatea și transparența.

„Noi, ca instituție, ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv buget, control asupra locului de muncă, suplinirea personalului”, a menționat oficialul.

Veronica Dragalin a mai spus că „asigurarea aplicării egale a legii va combate ideea de justiție selectivă”, dar și că-n vizorul PA sînt și vor fi procurori, judecători, politicieni din opoziție sau guvernare.

„Trebuie să descurajăm corupția politică din Parlament, Guvern, partide politice, consilii raionale și locale”, a subliniat ea.


Șeful PA a declarat că își dorește cît mai multă transparență în dosare, pentru ca presa și societatea să se convingă că dosarele sînt făcute corect, sînt argumentate.

„Există restricții impuse de lege cu privire la ce putem și ce nu putem. Unele sînt exagerate. Noi vom analiza cadrul și practicile internaționale și vom propune Parlamentului revizuirea acestor reguli”, a menționat ea.

Veronica Dragalin a oferit detalii și despre primele 15 zile de lucru. „Am avut întrevederi cu conducerea Procuraturii Generale, adjuncții săi, cu procurorii din PA. Din 43 din sediul central, am discutat cu 39 dintre ei, cîțiva sînt în concediu. Săptămîna viitoare mă voi întîlni cu 6 procurori de la sediul nord și 3 de la sud. De asemenea, am discutat cu directorul CNA, al SIS, cu șeful SPIA a MAI, cu parteneri de dezvoltare, societatea civilă, experți externi”, a relatat ea.

Șeful PA a vorbit și despre priorități. „Mă simt de parcă sînt pe un cîmp de luptă cu soldați răniți care riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Noi, ca procurori și ofițeri, sîntem responsabili să îi salvăm pe toți”, a spus ea.

Potrivit spuselor sale, în Republica Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă cu corupția.

„Nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate cauzele existente. Avem un număr foarte mare de dosare și un număr foarte mic de procurori și ofițeri. Un dosar făcut corect necesită timp și muncă pînă să fie transmis pe rol. Noi nu putem salva toate dosarele, avînd resurse limitate. Scopul nostru nu e să băgăm cît mai multă lume la închisoare, scopul nostru e să descurajăm corupția. Condamnările definitive vor lua timp, poate nici peste cîteva luni nu va fi finalitate. Dar eu, ca șef, voi oferi toate resursele pentru investiga cazurile de corupție”, a subliniat Veronica Dragalin.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав