X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Verișoara lui Platon, trimisă în judecată pentru fabricarea, punerea în circulație a unui card fals și pentru spălare de bani

8 mar. 2023,, 12:45   Societate
2737 0

Marina Marohina, verișoara lui Veaceslav Platon, a fost deferită justiției atît pentru fabricarea și punerea în circulație a unui card fals în interesul organizaţiei criminale, cît și pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Potrivit Procuraturii, cauza penală a fost disjunsă la 8 decembrie 2020, cu referire la tentativa de denigrare a imaginii publice a unui judecător din cadrul Colegiului Civil, Comercial şi Contencios Administrativ a Curţii Supreme de Justiţie (care a făcut parte din completele de judecată ce au examinat litigii în care erau implicate companii controlate prin persoane interpuse de către Platon Veaceslav, deciziile emise nefiind favorabile acestuia), inclusiv creării unei percepţii de persoană coruptă prin implicarea în tranzacţii financiare ilicite, ceea ce ar fi dus la iniţierea unor investigaţii, inclusiv de ordin penal.

Anterior, din aceeași cauză, a fost disjunsă o altă cauză penală în privința lui Veacelav Platon, pentru comiterea acelorași fapte, care la moment se află spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit investigațiilor, pe numele judecătorului a fost deschis un card bancar corporativ (fals), cu valută în Euro, în cadrul AO „Trasta Komercbanka” (cu sediul în Republica Letonă, oraşul Riga) şi respectiv un cont de depozit pe care a fost depozitată suma de 300 000 Dolari SUA, care ulterior la 23 martie 2013 a fost extrasă prin intermediul POS-terminalului amplasat la ghişeul din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, de către verișoara lui Platon Veaceslav, angajată în cadrul băncii în calitate de manager operațiuni bancare, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a cîte 3.000 USD fiecare, în suma totală de 297.000 USD.

Documentarea completă și sub toate aspectele a acțiunilor infracționale investigate pe caz, a fost posibilă și s-a realizat cu suportul nemijlocit al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Republica Moldova, urmare a schimbului de informații efectuat cu serviciul similar din Letonia cît și informațiile furnizate de către autoritățile de drept din Republica Letonia.


De menționat este faptul că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării învinuitei, iar cauza penală a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, în urma autorizării de către judecătorul de instrucție a finalizării urmăririi penale în lipsa acesteia.

Pentru punerae în circulaţie a cardului fals, în interesul organizaţiei criminale, legea prevede pedeapsa maximă sub forma de închisoare de la 4 la 8 ani, iar pentru spălarea banilor în proporţii deosebit de mari cu închisoare de la 5 la 10 ani.

4
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?