COVID-19 : VACCINAȚI 1 008 598  INFECTAȚI 428 934 (+5366)   TRATAȚI 376 491     DECESE 10 600(+16)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 562
Coronavirus stiri: 7955

Veaceslav Gojan: „Vreau să le fac un viitor copiilor mei aici, acasă”

30 iun. 2019,, 10:00   Societate
8542 0

A intrat pentru prima dată în sala de box la 10 ani și încă de atunci i-a promis Republicii Moldova că o va reprezenta oriunde în lume cu mîndrie, aducînd acasă doar medalii.

Și s-a ținut de cuvînt! La doar 19 ani, Veaceslav Gojan devine vicecampion european la seniori, iar în 2008 a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Beijing.

Chiar dacă în 2018 s-a restras din activitatea competițională, Veaceslav a rămas în lumea boxului, antrenînd viitori campioni aici, acasă. Spune că îi place la nebunie ceea ce face în fiecare zi, iar dacă ar avea ocazia să aleagă țara în care să se mai nască o dată, tot Republica Moldova ar fi aceea.

În continuare puteți citi textul înterviului:

Vreau să le fac un viitor copiilor aici, acasă. Eu nu pot să plec în altă țară, să promovez alt stat. Cum poți să te duci în altă țară și să antrenezi oameni pe care nu-i cunoști? Eu prefer aici să rămîn și să fac ceva pentru Moldova, pentru a o promova.

Ce te ține astăzi în Republica Moldova?


Părinții, familia. Eu prefer să rămîn în Republica Moldova, pentru că sîntem o țară mică, dar foarte frumoasă, cu oameni culți și foarte cuminți. Acum activez în calitate de antrenor la școala sportivă din Briceni, dar lucrez și la Inspectoratul General de Carabinieri. Îmi place foarte mult să fiu aici cu copiii, să-i îndrumez așa cum și eu am fost îndrumat cînd eram copil mic.

Avînd succese remarcabile în sport, ți s-a propus vreodată să te stabilești cu traiul într-o altă țară?

Eu am boxat la un club italian și mi s-a propus ca după o perioadă de șapte luni să rămîn acolo, dar n-am preferat acest lucru, deoarece am lăsat acasă doi copii și soția care mă iubește și pe care o iubesc foarte mult, dar și părinții. De aceea m-am întors la țărișoara noastră. Chiar dacă este mică, mie îmi place foarte mult.

Care este marea problemă din cauza căreia tinerii aleg să plece peste hotare?

Copiii învață, absolvesc colegii sau universități, iar atunci cînd doresc să se angajeze li se propun salarii mizerabile. Și atunci ei preferă să meargă într-o altă țară, care le oferă o perspectivă mai mare decît la noi în Moldova. Iată de ce pleacă toți.

În viitor, te vezi plecat peste hotare?

Nu! Aici sînt cunoscut în toată țara. Această întrebare mi-au pus-o mai mulți, chiar și prietenii mei. Eu aici sînt om vestit, dar în altă țară o să fiu un nimeni. Aici, cît de cît, lumea mă cunoaște, eu îi stimez pe oameni, îmi stimez prietenii, întreg poporul. Nu este necesar să plec. Pentru mine nu contează foarte mult banii. Dacă pot supraviețui, înseamnă că e bine așa.

Crește și astăzi Moldova viitori campioni?

Avem copii foarte talentați în întreaga țară. Nu vorbesc doar de Briceni, pentru că se știe că la Briceni, Grimăncăuți, se nasc boxeri. Avem copii, boxeri talentați și noi, ca antrenori, vrem să-i susținem, dar pentru un sportiv astăzi susținerea este legată de bani. Copiii trebuie motivați prin ceva ca să vrea să muncească și să-și atingă scopul dorit. Dar atunci cînd copilul meu cînd va ajunge la vîrsta de 18 – 19 ani și va hotărî să plece peste hotare, eu nu-i voi pune piedici. Eu pentru copilul meu voi face orice, doar ca să-i fie bine. Eu sînt sigur că dacă va pleca, se va întoarce acasă, la familie. Așa că, oriunde ar merge, el se va reîntoarce.

Ce mesaj ai dori să transmiți moldovenilor care au ales să-și trăiască viața departe de casă?

Tinerilor, care au hotărît să plece peste hotare și să muncească și să-și facă un viitor acolo, vreau să le spun să nu uite că aici noi ne-am născut, aici sînt străbuneii și buneii noștri. Eu le doresc să-și realizele visele, apoi să se întoarcă înapoi în Moldova, doarece orice om este ca orice grăunte într-un sac pus. Așa că, trebuie să revină acasă și să fie bine, pentru că cu cît mai multă lume va reveni, cu atît mai bine va fi. Iar dacă se face pustiu în țară, nu poți supraviețui aici.

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X