Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Vasile Botnari revine în arest, în Penitenciarul 13

28 apr. 17:27   Societate
1729

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, revine în penitenciar după ce a sărbătorit Paștele acasă. Curtea de Apel Chişinău a anulat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău din 20 aprilie, prin care a fost transferat în arest la domiciliu și a dispus plasarea acestuia în arest la Penitenciarul 13, transmite replicamedia.md.

„Astăzi 28 aprilie 2022, magistrații Curții de Apel Chișinău, în rezultatul examinării recursului înaintat de către procurorii Anticorupție asupra deciziei primei instanțe de plasare în arest la domiciliu a ex-directorului SIS, au dispus admiterea integrală a recursului procurorilor, urmată de plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 zile, cu executare în Penitenciarul nr.13”, a declarat pentru Replica Media procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale (PG).

Fostul șef al SIS a reușit să petreacă în arest la domiciliu o săptămînă, după ce Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au emis la 20 aprilie, o hotărîre prin care acesta să fie transferat în arest la domiciliu, după cîteva săptămîni petrecute în izolatorul CNA. Procurorii Anticorupție au contestat cu un recurs la Curtea de Apel încheierea judecătorului de instrucție chiar a doua zi.

Amintim că la 29 martie anul curent Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții la domiciliul lui Vasile Botnari, după care l-au reținut pentru 72 de ore. Ulterior, procurorii Anticorupție au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile, iar pe 1 aprilie acesta a fost plasat în arest preventiv în izolatorul CNA pentru 25 zile.

Vasile Botnari, care este acuzat de îmbogățire ilicită, a ocupat funcția de director al SIS din mai 2018 pînă iunie 2019. Botnari este unica persoană găsită vinovată în dosarul privind expulzarea celor șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” din capitală. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, primind o amendă de 88 de mii de lei.


La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав