X 
Cazul Șor stiri: 599

Valeriu Ostalep: "De 30 de ani, cineva încearcă să șteargă faptul că sînt moldovean și vorbesc limba moldovenească"

14 sep. 15:00   Societate
3607 1

Cu timpul, lecțiile de integrare europeană în școlile din Moldova vor dispărea, la fel cum au dispărut cîndva lecțiile de pace, pe care cineva necunoscut a venit și le-a șters cu un burete. La fel se va întîmpla și cu lecțiile de integrare europeană.

O astfel de opinie a exprimat politologul, analistul, expertul în securitate, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md

El a amintit că mai devreme, pe 1 septembrie, prima lecție la școală era lecția despre pace.

"Dar cînd aveam 14 ani, s-a terminat: tot ce s-a întîmplat pînă acum nu este adevărat și nu este corect. Adică, tot ce a fost în anii mei, a venit cineva și a șters totul cu un burete. Apoi, în următorii 30 de ani, cineva necunoscut încearcă să șteargă faptul că sînt moldovean, că vorbesc moldovenească, cum mă numesc, cine au fost părinții mei, cineva încearcă să șteargă totul cu un burete. Iar cînd spun pur și simplu că nu este așa, toți spun că este propagandă", a remarcat Valeriu Ostalep.

"Ce încerc să spun. Totul va trece, și asta va trece. Așa cum au trecut cîndva lecțiile despre pace. Acum avem lecții de integrare europeană, dar vor trece cîțiva ani – și cineva va șterge din nou lecțiile de integrare europeană cu un burete. Trebuie să înțelegem că în prezent, discuțiile despre integrarea europeană nu sînt sincere. Aș avea o atitudine de respect față de acest subiect dacă aș vedea oameni din țara noastră înțeleg sincer ce înseamnă asta și împărtășesc sincer acest lucru. Dar nouă ne vorbesc despre ce este bine și ce este rău oamenii care nu sînt lipsiți de păcate, dar se consideră "albi și pufoși"", a subliniat politologul, analistul, expertul în securitate.


Potrivit lui, în ultimii aproape trei ani autoritățile actuale nu au realizat prea multe, nu există rezultate așteptate de cetățeni.

"Nu au despre ce vorbi decît despre NATO, despre război, despre securitate, despre aceste "jucării" care ajung cu avioanele americane. Cu toate acestea, voi nu vedeți ce prostii și pentru ce bani au adus aici și cine în cine va trage din acestea. Și toate acestea sînt acoperite de NATO. Și toate acestea se vor termina cu faptul că într-o zi cineva va veni și va șterge lecțiile de integrare europeană la fel cum au fost șterse cîndva lecțiile despre pace", a spus Valeriu Ostalep.

49
1
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?