X 
Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Valerii Ostalep: "Închiderea celor șase posturi de televiziune a fost o încercare”

20 ian. 08:00   Societate
4141 0

Mass-media moldovenească nu are coeziune și solidaritate, și anume din acest motiv autoritățile au făcut un astfel de pas precum suspendarea licențelor celor șase posturi de televiziune.

O astfel de opinie a exprimat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, relatează Noi.md.

În opinia sa, luînd în considerare această stare de lucruri în mass-media, a fost calculată posibila reacție și în cele din urmă a fost luată o astfel de decizie.

Valerii Ostalep consideră că în Moldova, jurnaliștii nu reprezintă în general puterea, ca în alte țări, deși sînt numiți a patra putere.

El crede că ei ar trebui să demonstreze acest lucru în practică, să folosească această forță punînd autorităților întrebări directe și incomode din punct de vedere profesional, dar să nu facă jocul autorităților, să se "lingușească", să pună întrebări ușoare și plăcute.


Expertul consideră că lipsa solidarității jurnalistice a fost demonstrată de reacția lor la închiderea canalelor.

"Solidaritatea este extrem de importantă. Se manifestă într-o societate dezvoltată, extrem de inteligentă și acolo ei sînt gata să lupte pentru libertatea de exprimare și pluralismul de opinii, sînt gata să asculte calm ideile oponenților. Dar noi nu avem o astfel de solidaritate. Jurnaliștii trebuie să lupte pentru profesia lor", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru de Externe.

În opinia sa, lipsa solidarității în mass-media moldovenească este din cauza diversității lor prea mare, plus interesul financiar.

"Să nu ascundem faptul că posturile TV rămase vor împărți acum piața publicității din Moldova. Desigur, acești bani au plecat undeva", a spus Valerii Ostalep.

În același timp, el consideră că, de fapt, numărul posturilor TV închise în Moldova poate fi mai mare, iar primele șase posturi TV au fost doar un "balon de probă".

"Eu cred că, de fapt, pe listă au fost nu numai cele șase canale TV. Lista este mai mare. Aceste șase canale TV au fost închise pentru început, pentru momeală", a subliniat Valerii Ostalep.

Reamintim că, pe 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a retras licența a 6 posturi de televiziune, și anume: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

După cum s-a menționat, decizia CSE se bazează pe concluziile Consiliului Audiovizualului cu privire la lipsa de informații fiabile în reflectarea evenimentelor naționale, precum și a războiului din Ucraina.

De menționat că șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Majeix, a îndemnat autoritățile moldovenești să prezinte argumente care au determinat Comisia pentru Situații Excepționale să suspende licențele de difuzarea a șase posturi TV.

Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor canale TV rusești a fost luată în Uniunea Europeană, dar decizia Comunității Europene a fost explicată foarte clar populației.

Diplomatul european a solicitat autorităților de la Chișinău să ofere explicații suplimentare privind necesitatea suspendării licențelor pentru difuzarea celor șase posturi TV.

22
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий