X 

Termenul de valabilitate a paşaportului moldovenesc a fost extins

29 mar. 2018,, 16:00   Societate
16512 0

Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova va avea un termen de valabilitate de zece ani pentru persoanele care au atins vîrsta de 16 ani.

În prezent, pașaportul se eliberează pe un termen de șapte ani. Totodată, pașapoartele eliberate copiilor sub vîrsta de șapte ani vor avea termenul de valabilitate de patru ani, iar în cazul tinerilor cu vîrsta cuprinsă între șapte și 16 ani, de șapte ani. Modificările au fost votate astăzi în a doua lectură de către Parlament.

De asemenea, din pașaport, inclusiv din cel diplomativ și cel de serviciu, și din buletin, a fost exclusă mențiunea despre grupa sangvină a persoanei. Autorii proiectului au specificat că grupa sangvină nu este un identificator unic al persoanei fizice, deoarece aceeași grupă de sînge o au mai multe persoane. Totodată, actele de identitate nu vor mai conține mențiuni privind naționalitatea posesorului.

Un alt set de modificări se referă la aplicarea semnăturii reprezentantului legal în actele de identitate, în special cînd numele minorului nu corespunde cu numele reprezentantului legal. În opinia autorilor, acest lucru generează dificultăți titularilor la traversarea frontierei. Prin urmare, documentul prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vîrsta de 14 ani – vîrstă prevăzută pentru dobîndirea capacității de exercițiu limitată. Iar în cazul titularului cu vîrsta sub 14 ani și al celui care nu poate aplica semnătura sa, se va aplica un simbol special în condițiile prevăzute de Guvern.

Pentru a intra în vigoare, legea votată trebuie să fie promulgată de către președintele Republicii Moldova și, ulterior, publicată în Monitorul Oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?