Garaz spune că factorii economici interni devin tot mai atrăgători pentru cetățeni, în special datorită salariilor care permit un trai decent în Republica Moldova, transmite Noi.md
„Atunci cînd ai un salariu de 700-1000 de euro, care ușor poate fi obținut în RM, avînd locuință, familie, părinți, rude, lîngă tine, tu nu mai ai necesitatea să faci economii, pentru că nu mai ai cheltuieli atît de mari și îți sînt suficienți acești bani pentru un trai decent”, a explicat Viorel Garaz. El a subliniat că, mai ales dacă ambii soți lucrează, un venit de 1500-2000 de euro este suficient pentru a întreține o familie în Moldova, anunță Noi.md
Viorel Garaz a vorbit și despre rolul zonelor economice libere în atragerea investițiilor, menționînd că acestea au fost pînă recent cele mai atractive platforme pentru investitori mari și pentru industrie. „Cele mai mari companii industriale sînt în preajma mun. Chișinău, Bălți și Ungheni. sîntem în permanentă comunicare atît cu investitorii existenți, cît și cu cei potențiali și pentru orice investitor, unul dintre factorii care îl determină să facă o investiție sau alta este forța de muncă”, a spus el.
Totodată, Garaz a evidențiat dificultățile cu care se confruntă angajații care trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la locul de muncă. „Imaginați-vă ce înseamnă pentru un angajat care are de făcut 60-70 km pînă la locul de muncă. El nu vine cu mașina proprie sau cu metro-ul, ci cu un autocar, care se mai oprește la cîteva stații. Asta e o oră, poate chiar două într-o direcție și înapoi. E un factor demotivant pentru ei să se angajeze la aceste întreprinderi”, a explicat Garaz.Pentru a stimula dezvoltarea economică în zonele mai puțin industrializate, Ministerul Economiei a elaborat o schemă de ajutor de stat, care prevede acordarea de facilități investitorilor în regiunile unde nu există economie și industrie. „Noi vom oferi acest ajutor de stat într-o măsură mai mare în acele regiuni unde practic nu există economie și industrie și respectiv, un ajutor de stat mai mic în regiunile unde deja avem un grad sporit de industrializare. Asta pentru a stimula resursa umană să se angajeze undeva în proximitatea casei”, a subliniat secretarul de stat.
Viorel Garaz a concluzionat afirmînd că valul de revenire a moldovenilor este și rezultatul scumpirii vieții în țările europene. „Mă bucură și nu doar pe mine faptul că a pornit deja un val de revenire acasă, pentru că acele venituri pe care le generează în afară nu neapărat le ajung ca să mai facă și economii”, a punctat el.
Adăuga comentariu