X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Val de critici la adresa lui Andrei Spînu după anunțul că gazul s-ar putea scumpi

12 ian. 2022,, 08:03   Societate
2774 9

Declaraţia vicepremierului Andrei Spînu precum că tariful la gaz ar putea creşte din februarie a stîrnit un val de reacţii.

Politicieni, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat lipsa de transparenţă privind contractul cu Gazprom, precum şi formula de calcul aplicată. Unii chiar au cerut demisia vicepremierului Andrei Spînu şi a conducerii Moldovagaz, transmite Publika.md.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Platformei DA menţionează că sînt îngrijoraţi de modul neprofesionist în care a fost negociat contractul cu concernul rus Gazprom, în plină criză energetică.

Platforma DA cere demisia vicepremierului Andrei Spînu şi a conducerii Moldovagaz şi propune Guvernului să renegocieze contractul cu Gazprom, să revizuiască mecanismul de compensare şi să elaboreze un plan de alternativă privind aprovizionarea cu gaze, cu suportul partenerilor externi.

Preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, a făcut apel la conducerea ţării să solicite cît mai urgent negocieri cu partenerii din Federaţia Rusă, astfel încît să identifice soluţii pentru ca moldovenii să poată ieşi din această iarnă.


"În anul curent, neprofesionalismul actualei guvernări ne va costa peste zece miliarde de lei doar din sursele bugetare şi aceasta, fără a lua în calcul pierderile şi pagubele sectorului real al economiei", a scris Igor Dodon.

Iar expertul Dionis Cenuşa a lansat mai multe critici în adresa autorităţilor. Cenuşa a scris că Guvernul a creat o impresie falsă că ar ţine situaţia sub control, în condiţiile în care nu a făcut nimic pentru securitatea energetică. Mai mult, planul elaborat de Guvern pentru a putea primi cele 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru criza gazului ar fi fost făcut în grabă.

Solicitat pentru o reacţie, purtătorul de cuvînt al premierului, Anastasia Taburceanu, a spus că nu comentează declaraţiile politicienilor. În acelaşi timp, Taburceanu ne-a declarat că Guvernul analizează alte opţiuni de susţinere a populaţiei, în funcţie de evoluţia preţurilor gazelor la nivel internaţional.

Subiectul va fi abordat şi în cadrul şedinţei de marţi seară a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, iar deciziile vor fi anunţate ulterior.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?