Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Va rezista pădurea moldovenească autofinanțării Moldsilva?

28 ian. 2021,, 03:21   Societate
4904 1

Pădurea moldovenească nu va mai rezista autofinanțării Agenției Moldsilva, care permite defrișarea masivă a pădurilor, deoarece cea mai mare parte din veniturile acestei structuri constituie anume veniturile din vînzarea lemnului. Despre acest lucru au declarat experții și ecologiștii, la solicitarea Noi.md.

Ei au amintit că pădurea este temelia unei ecologii bune, și ea oferă un aer bun și curat, precum și este principalul factor care contribuie la completarea rezervelor de apă din țară, oprind evaporare, intrarea rapidă a apei în rîuri (apoi - în mare) și asigurînd acumularea apelor subterane. În același timp, prezența pădurii asigură un flux stabil, pe parcursul anului, al rîurilor, în cazul unui curent lent, precum și acumularea de apă în lacuri și iazuri.

Cu toate acestea, pădurile din Moldova continuă să fie tăiate în volume în creștere, deoarece Agenția Moldsilva se află în regim de autofinanțare, iar veniturile din vînzarea lemnului constituie, potrivit unor date, circa 80% din veniturile Moldsilva sau circa 50 de milioane de lei. În plus, multe păduri sînt tăiate de braconieri cu complicitatea șefilor subdiviziunilor regionale Moldsilva și a pădurarilor.

Ca urmare, din cauza acestei sume nesemnificative, se epuizează resursele de apă ale țării și se deteriorează semnificativ ecologia în general, deoarece apa dispare din fîntîni, se înămolesc rezervoarele de apă.

Se pare că a venit timpul să interzicem în totalitate defrișarea pădurii, să transferăm Agenția Moldsilva la finanțare bugetară și să reorientăm activitatea acestei întreprinderi de stat de la gospodărie silvică la gospodărie cu activitate de recuperare și păstrare a pădurii. Or, prețul viitoarei ecologii a țării este de doar 50,0 milioane de lei.


În curînd Noi.md va pregăti un material detaliat la acest subiect, care va fi publicat în secțiunea "Analitica".

Anterior, președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, Igor Sîrbu, a declarat că Republica Moldova are nevoie de o strategie națională de protecție a pădurilor, care prevede măsuri mai drastice împotriva tăierii ilegale a pădurilor și a businessului forestier. El a menționat că problema tăierii ilegale a pădurilor în țară există deja de mai mulți ani și, mai ales, ea s-a înrăutățit în ultimii 10 ani, în legătură cu care noi încă mult timp vom simți consecințele grave ale acestor abuzuri.

Președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava a propus înăsprirea pedepsei pentru defrișările ilegale și sporirea controlului asupra instituțiilor responsabile de gestionarea fondului forestier.

Toate aceste măsuri ar putea fi întreprinse în cadrul Strategiei naționale de protecție a fondului forestier la nivel de stat, unde să fie implicate toate organele competente din domeniu. O altă măsură ar putea fi determinarea terenurilor agricole degradate și potențial contaminate, a zonelor defrișate de pe care a fost tăiată pădurea. În opinia lui Igor Sîrbu, este nevoie de un program național de împădurire în masă a tuturor terenurilor posibile din această categorie.

"Un astfel de proiect a fost inițiat în 2020. Doar în capitală, la inițiativa primarului au fost plantați 100 de mii de copaci în diferite sectoare ale orașului", a constatat Igor Sîrbu.

Însă, primul lucru pe care trebuie să-l facem la ajustarea imediată a bugetului de stat este interzicerea totală a defrișărilor și transferarea întreprinderii Moldsilva la finanțare bugetară.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав