X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Va introduce Moldova rate diferențiate de contribuție la fondurile AOAM?

20 dec. 2022,, 20:15   Societate
2635 0

Guvernul Moldovei nu vede niciun motiv pentru a introduce cote diferențiate de contribuții la Fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală (AOAM).

Ion Dodon, director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a declarat acest lucru într-un interviu pentru Infotag.

Așa că a răspuns la întrebarea de ce, prin analogie cu impozitul pe venit, la plata contribuțiilor la fondurile de asigurări medicale obligatorii, nu este necesară introducerea unor tarife diferențiate pentru ca cetățenii care încasează mai multe venituri să facă contribuții calculate în cuantum majorat la acest buget.

"Astăzi, legea prevede tocmai o astfel de procedură. Și în acest moment, Guvernul nu vede niciun motiv pentru a introduce cote diferențiate de contribuții la fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală ", a spus șeful CNAM.

În ceea ce privește finanțarea CNAM prin contribuții la fondurile AOAM, acesta a subliniat că, conform legislației în vigoare, este permisă direcționarea până la 1% din suma totală a veniturilor primite pentru întreținerea CNAM, inclusiv întreținerea tuturor sistemelor informatice ale CNAM. Suma specifică este aprobată în legile anuale privind fondurile AOAM. Prin proiectul de lege pentru anul 2023, acesta este determinat în valoare de 118 milioane lei.


Întrebat de ce proiectul de buget al fondurilor de asigurări medicale obligatorii pentru anul 2023 propune derogări de la legile de bază, iar pentru o anumită categorie de cetățeni valoarea anuală a contribuțiilor este stabilită nu la 12.636 lei, ci doar la 4.056 lei, adică cu două treimi mai puțin, el a remarcat că în 2022 inflația a fost de peste 30%. Iar dacă s-ar lua decizia de a stabili o contribuție fixă în conformitate cu norma stabilită de legea fundamentală, care nu a mai fost pusă în aplicare în ultimii opt ani înainte, atunci cetățenii nu ar înțelege această decizie. Potrivit acestuia, această prevedere legislativă nu a mai fost pusă în aplicare de opt ani, din moment ce acestea au fost decizii politice.

Șeful CNAM a menționat că Compania Națională de Asigurări în Medicină și-a propus introducerea de prestații pentru lucrătorii din sectorul agricol prin derogare de la legea de bază în proiectul de lege privind fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2023.

„Noi am propus să păstrăm anul viitor pentru fermieri contribuția la fondurile AOAM în valoare de 1.014 lei, cu condiția să o plătească până la 31 martie. Pentru că anul acesta a fost unul dintre cele mai dificile pentru fermieri din toată istoria modernă a Moldovei. Și venitul pe cap de locuitor în sectorul agricol este mai mic. Vă citez articolul 5 din legea AOAM cu referire la principiul solidarităţii. Fiecare să contribuie în funcţie de capacitatea sa financiară", a spus Ion Dodon.

El a explicat că contribuția fixă pentru fermieri va fi de puțin peste 1.000 de lei, dar aceștia vor primi servicii medicale și medicamente compensate integral, ca și alți cetățeni care plătesc contribuții mari la fondul AOAM. În conformitate cu prevederile legii cu privire la asigurările obligatorii de asistenţă medicală, acestora li se va asigura cuantumul necesar de tratament și furnizarea de medicamente și preparate compensate, în condițiile legii.

În ceea ce privește numărul de asigurați din Republica Moldova, șeful CNAM a reținut că, la 1 decembrie 2022, erau peste 2,6 milioane de persoane, dintre care 870 mii erau angajați, iar 1,60 milioane erau asigurați de guvern, plătitorii particulari de contribuții - 60 de mii.

În aceste 2,6 milioane sunt incluse și unele dintre persoanele cu reședința pe teritoriul temporar necontrolat de Republica Moldova, precum și cetățenii Republicii Moldova care lucrează temporar în străinătate..

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?