Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1087

Uz de fals în acte, la trecerea frontierei de stat

14 feb. 13:27   Societate
1339 0

Opt documente falsificate au fost depistate de către polițiștii de frontieră în ultimele 48 de ore. Documentați sînt cetățeni ai Republicii Moldova și Uzbekistan, transmite Noi.md.

În punctul de trecere a frontierei Sculeniau fost ridicate două certificate de vaccinare împotriva Covid-19, cu semne de falsificare. Conform informației, mai mulți prieteni s-ar fi pornit la distracție, la Iași. În timpul discuțiilor cu polițiștii de frontieră, doi dintre pasageri au spus că sînt vaccinați. Conform analizei de risc, certificatele de vaccinare au fost verificate în baza codului QR, apoi pe site-ul oficial. Drept urmare a fost constatat că numele celor două persoane nu se regăsesc în lista cetățenilor imunizați împotriva Covid-19. Posesorii certificatelor de vaccinare neveridice sînt doi tineri de 19 și 20 de ani, domiciliați în Chișinău și raionul Criuleni. La audieri, unul dintre pasageri a recunoscut că singur a tipărit cele două certificate pentru a se putea deplasa în străinătate.

În punctul de trecere a frontierei Cahul a fost identificat un conducător auto cu permisul contrafăcut. Bărbatul în vîrstă de 42 de ani, originar din raionul Comrat, s-a prezentat pe sensul de ieșire din Republica Moldova, la volanul unui Ford Focus. La verificarea actelor, polițiștii de frontieră au depistat indici de falsificare în permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile competente moldovenești. Audiat, bărbatul a declarat că în 2017 a obținut permisul, achitînd pentru acesta 2600 de lei. Conform procedurilor legale, actul a fost ridicat, iar persoana fiind înlăturată de la conducerea mijlocului de transport.

În punctul de trecere a frontierei Costești au fost depistați în fluxul de călători doi pasageri ai rutei Moldova-Polonia, care dețineau acte străine falsificate. Într-un caz, un locuitor al orașului Otaci avea eliberat pe numele său un permis de conducere rusesc. Cercetarea amănunțită a documentului a scos la iveală faptul că nu este un act autentic. Cetățeanul a rămas nedumerit la cele depistate, declarînd că l-a obținut în anul 2017 pe cale legală, în acest sens a susținut și examenul auto. La fel, nu a putut justifica falsificarea permisului de conducere și cel de-al doilea pasager – o băștinașă a orașului Soroca. Conform declarațiilor femeii, permisul a fost emis în Uzbekistan și aparține feciorului. Tînărul ar fi studiat la școala auto din Dangara, unde a și promovat examenul auto, dar și ar fi achitat 200 de dolari pentru a-l obține.

În punctul de trecere a frontierei Tudoraa fost deconspirată fapta ilegală, comisă de către un șofer de camion. Acesta folosea două asigurări auto internationale Cartea Verde contrafăcute pentru mijlocul de transport. La audiere, cetățeanul Uzbekistanului de 49 ani a precizat că personal le-a procurat în Kazahstan, nebănuind că acestea ar fi falsificate.


În punctul de trecere a frontierei comun Palanca încheie șirul ilegalităților o tînără moldoveancă care ar fi încercat să evite autoizolarea în Republica Moldova, prezentînd testul PCR Covid-19 falsificat. Cetățeanca de 26 de ani este originară din orașul Soroca și nu a putut explica cele depistate. A fost autorizată intrarea în țară, însă tînăra va trebui să respecte carantina pentru 14 zile.

În toate cazurile, cercetările sînt continuate de către angajații Poliției de Frontieră în vederea elucidării circumstanțelor și atragere la răspundere a persoanelor implicate.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав