COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Usatîi, despre cazul Stoianoglo: A fost organizat de gruparea Morari, cu banii lui Plahotniuc

12 oct. 09:00   Societate
2751 0

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi declară că reținerea lui Alexandr Stoianoglo a fost „organizată de gruparea lui Viorel Morari, implicați banii lui Plahotniuc”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Omul trebuie să stea la pușcărie pentru ce a făcut, nu pentru ce vrea societate sau unele partide politice. Și această operațiune care a întîrziat cu o săptămînă, deci totul a fost pus la cale cu o săptămînă mai înainte decît s-a întamplat, notează noi.md cu referire la unimedia.

Cel mai grav este că această operațiune este realizată de Viorel Morari. Această informație despre Stoianoglo eu nu am avut-o și nici nu am și eu cînd am văzut ce se întîmplă cu domnul Stoianoglo am înțeles că este o răfuială, realizată cu mîinele lui Maia Sandu și Partidul PAS, Serioja Litvinenco este Ministrul Justiției, dar eu vă asigur că el nu poate deosebi un aparat de făcut cafea de la o combaină.

Eu la una dintre întrevederi cu liderii PAS, după turul întîi la prezidențiale, am întrebat direct dacă este adevărat sau fals că au vreo colaborare cu Viorel Morari. Ei au negat. Tot ce am văzut eu la conferința de presă organizată de domnul Stoianoglo că a demonstrat că a fost o colaborare clară. Nu contează că a fost implicat Gribincea. Pentru mine era important că am fost mințit. Chiar am pus în funcție niște oameni ca să vedem care sînt interesele lui Robu, lui Morari și PAS și am ajuns la niște situații foarte simple.

Cel mai grav lucru este că am înțeles că totul a fost organizat de gruparea Morari, au fost implicați banii lui Plahotniuc și totul făcut cu mîinile lui Maia Sandu, dar la urmă vă spun rezultatul, Morari oricum va pleca mai tîrziu la pușcărie, pur și simplu acum pe el îl folosesc”, a declarat Usatîii.


Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar cîteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sînt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează o bancă privată.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întîmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rîndul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X