Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Usatîi: "Conducerea Ucrainei trebuie să-și ceară scuze de la Moldova"

9 apr. 2021,, 15:45   Societate
2750 2

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuia să-l recheme la Chișinău pe ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, iar ambasadorului Ucrainei la Chișinău ar fi trebuit de înaintat o notă de protest. În același timp, conducerea ucraineană trebuie să-și recunoască greșeala, faptul operațiunii de răpire a unei persoane și să-și ceară scuze față de Moldova.

Această opinie a fost exprimată de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a spus că judecătorul Nikolai Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului de către ofițerii Departamentului de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei și Serviciului de Securitate, iar la răpire au participat colegii lor de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) .

Usatîi a spus despre acest lucru într-un mesaj video pe rețelele de socializare, în urma rezultatelor "propriei investigații".

El a amintit că Ceaus este suspectat de corupție în patria sa și în 2016 "a trecut granița cu Moldova, ascunzîndu-se de urmărirea forțelor de ordine".
"La acea etapă, la Chișinău el se afla sub protecția lui Vlad Plahotniuc, care se afla în relații de prietenie cu președintele de atunci Petro Poroșenko. Ulterior, guvernul de la Kiev s-a schimbat, iar Plahotniuc a fugit din Moldova. La un moment dat, de Ceaus s-a interesat administrația actualului Președinte al Ucrainei, Vladimir Zelensky, sperînd să facă rost de informații compromițătoare despre Poroșenko, despre afacerile căruia știa Ceaus. Serviciile speciale ale Ucrainei au început să pregătească o operațiune specială împotriva lui Ceaus încă acum trei luni", a spus Usatîi.

Potrivit lui, "punctul final în procesele privind acordarea statutului de refugiat politic în Republica Moldova ar fi trebuit să fie pus la sfîrșitul lunii aprilie, iar în maximum una sau două luni, Ceaus ar fi putut fi extrădat oficial la Kiev".


"Dar Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a tensionat relațiile cu o serie de servicii speciale ale unor state influente, și agenția de detectivi Bellingcat a realizat un film despre eșecul serviciilor speciale ucrainene cu "Wagnerians", în Minsk, în vara anului 2020. Pentru a distrage societatea ucraineană de la film, care a fost anunțat că va fi prezentat înainte de sfîrșitul lunii aprilie, a fost dată comanda de a lansa operațiunea de răpire a lui Ceaus", consideră șeful NP.

Potrivit lui, serviciile speciale ale Ucrainei au făcut ceea ce au vrut pe teritoriul nostru. "Nu am pretenții la ei ca interpreți - oamenii au îndeplinit ordinul. Dar acesta este un "eșec" al SIS. Reiese că din Moldova poți furat pe oricine", a spus Usatîi.

În înțelegerea sa, președintele Maia Sandu se comportă extrem de incorect, încerîând să dea vina doar pe Ministerul de Interne și să protejeze SIS și conducerea Ucrainei.

”Sandu trebuia să-l recheme la Chișinău pe ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, iar ambasadorului Ucrainei la Chișinău ar fi trebuit de înaintat o notă de protest. În același timp, conducerea ucraineană trebuie să-și recunoască greșeala, faptul operațiunii de răpire a unei persoane, și să-și ceară scuze față de Moldova”, a spus Usatîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?