Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

Urmele unei așezări getice din epoca fierului au fost găsite lîngă localitatea Cosăuți

3 iun. 12:15   Societate
2331 0

Agenția Națională Arheologică informează că, pe baza datelor oferite de imaginile satelitare și ortofoto, acum doi ani, arheologul dr. Sergiu Popovici a identificat la Cosăuți un nou sit arheologic fortificat.

La începutul lunii mai 2023, cu ocazia deplasării în această localitate din preajma Sorocii, pentru inspectarea bine-cunoscutei stațiuni paleolitice Cosăuți I de la periferia sud-vestică a satului, specialiștii instituției au efectuat o cercetare perieghetică și în zona cu potențial arheologic semnalată pe baza imaginilor satelitare, transmite diez.

Ca rezultat, în acest punct, situat pe malul drept înalt al Nistrului, la distanța de 1,2 metri spre est de localitate, au fost descoperite resturi de locuire atribuite culturii getice din sec. V-III î. Hr. și culturii Sîntana de Mureș-Cerneahov din sec. IV d. Hr. De asemenea, pe teren a fost observat un val de pămînt de forma unui semicerc orientat spre sud-est, lat de circa 15 metri și înalt de aproximativ 0,5 metri, care includea o incintă cu dimensiunile de circa 115 pe 115 metri, protejată natural spre nord-vest de malul abrupt al rîului Nistru, iar spre nord-est și sud-vest de două rîpe.

În baza ceramicii lucrate cu mîna descoperite, arheologii au atribuit cetățuia de pămînt de pe malul Nistrului de la Cosăuți culturii getice din epoca fierului. Fragmentele ceramice atît getice, cît și de tip Sîntana de Mureș, au fost găsite și în afara incintei fortificate, pe o suprafață totală de circa 150 pe 150 de metri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul moldovenii.md


8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?