X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Unul dintre procesele lui Alexandr Stoianoglo va fi revizuit

6 iun. 09:59   Societate
3146 0

Unul dintre procesele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, va fi revizuit. O decizie în acest sens a fost pronunțată miercuri de completul Curții Supreme de Justiție (CSJ), format din magistrații Oxana Parfeni, Diana Stănilă și Ion Malanciuc.

CSJ a admis cererea de revizuire depusă de Alexandr Stoianoglo și a casat decizia din 29 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție. Astfel, cererea de recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău va fi reexaminată. Fostul procuror general contestă actul emis în 2021 de CSP, în baza sesizării deputatului PAS, Lilian Carp.

În motivarea acțiunii în judecată, Stoianoglo menționează că CSP „nu dispune de atribuţii legale să examineze sesizări despre infracţiuni, aşa cum s-a solicitat în adresarea lui Lilian Carp”, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Prin încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, a fost declarată inadmisibilă acţiunea depusă de către Alexandr Stoianoglo, din motiv că „reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitate administrativă, a unui drept în sensul art. 17 din Codul administrativ (f. d. 188-200, vol. I)”.

La 10 noiembrie 2021, Alexandr Stoianoglo a declarat recurs, care a fost respins, iar ulterior a cerut revizuirea deciziei, cu examinarea cauzei de către un alt complet.


Totodată, reclamantul a anexat hotărîrea CEDO care a „a constatat cu certitudine faptul că acestuia i-a fost încălcat dreptul de acces la justiţie, în partea imposibilităţii acestuia de a contesta decizia din 05 octombrie 2021 a Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a fost desemnat un procuror ca să investigheze sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp şi care a rezultat în suspendarea sa din funcţia de Procuror General al Republicii Moldova”.

„Completul de judecată consideră necesar de a sublinia faptul că CtEDO nu cere expres redeschiderea procedurilor naţionale, urmare a constatării încălcării de către Curte a unui drept garantat de Convenţie. Totuşi, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a recomandat adoptarea unei legislaţii care ar permite redeschiderea procedurilor naţionale (a se vedea Recomandarea CM R(2000)2 din 19 ianuarie 2000). Recomandarea nominalizată sugerează că redeschiderea ar trebui să aibă loc atunci cînd CtEDO constată încălcarea de către statul-membru al Convenţiei şi dacă: „(i) partea lezată continuă să sufere consecinţe negative foarte grave din pricina rezultatului deciziei naţionale în cauză, care nu sînt în mod adecvat remediate prin satisfacţia echitabilă şi nu pot fi rectificate decît prin reexaminare sau redeschidere, şi (ii) hotărîrea Curţii duce la concluzia că: a) decizia naţională contestată este în esenţă contrară Convenţiei, sau b) violarea constatată este cauzată de erori sau deficienţe procedurale de o asemenea gravitate încît apare un dubiu serios în privinţa rezultatului procedurilor naţionale contestate”, se arată în decizia CSJ.

Pe 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CPS) a admis sesizarea deputatului Lilian Carp în privinţa procurorului general, a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu şi a desemnat un procuror care va efectua investigaţiile. Decizia a fost votată de 7 din cei 11 membri ai CSP.

Astfel, CPS l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună de la Procuratura Anticorupţie ca să investigheze acuzaţiile de corupere pasivă şi abuz în serviciu, aduse lui Stoianoglo de către Lilian Carp.

Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe cînd era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea pa miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Lilian Carp a declarat la şedinţa CSP că este vorba de o sintagmă inedită formată din trei cuvinte „Sintagma, avînd efectiv suspensiv, a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a precizat deputatul.

În timp ce CSP examina sesizarea lui Lilian Carp, Stoianoglo a intrat în sala de şedinţe şi a cerut recuzarea a cinci membri ai Consiliului.

25
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав