AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 49
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Universitățile din Republica Moldova rămîn fără studenți

18 ian. 08:12   Societate
1916

Din 2007 încoace, în fiecare an numărul studenților înmatriculați în universitățile din Republica Moldova este în continuă scădere.

Această tendință a fost mai puțin pronunțată în ultimii doi ani, dar nu pentru că situația s-ar îmbunătăți, adică s-ar atesta o tendință de normalizare. Dimpotrivă, este vorba de un efect temporar al pandemiei de coronavurus și al restricțiilor care au fost impuse, transmite Noi.md cu referire la Sputnik.

Expertul economic Veaceslav Ioniță constată că în ultimii 13 ani are loc reducerea continuă a numărului studenților, iar acest fapt ca avea consecințe grave asupra întregii societăți, dat fiind că economia nu va dispune de forță de muncă calificată.

Cel mai mare număr de studenți din istoria Republicii Moldova, 128 de mii, a fost înregistrat în anii 2006-2007. Ulterior, timp de 13 ani, numărul lor a scăzut dramatic, pînă la 56 de mii în 2019. Însă, în ultimii doi ani a fost o creștere a studenților, pînă la 59600, constată expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Potrivit lui, în 2006-2007 erau 39 de studenți la o mie de locuitori, iar în prezent acest raport este de 22,6 studenți la o mie de locuitori.


În opinia sa, sînt doi factori negativi care au determinat scăderea dramatică a numărului de studenți timp de 13 ani și sînt trei factori pozitivi care au dus la creșterea numărului acestora în ultimii doi ani. În total, cinci factori au marcat sistemul de învățămînt superior din Republica Moldova.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав