Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Uniunea Avocaților, deranjată de unele afirmații ale șefei PA, Veronica Dragalin

2 feb. 15:30   Societate
1913 0

Uniunea Avocaților (UAM) s-a arătat nemulțumită de unele sintagme utilizate de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la conferința de presă ”Corupția în justiție”, susținută în 1 februarie.

Potrivit UAM, în discurs au fost utlizate mai multe expresii ce denigrează profesia de avocat, transmite bizlaw.md.

UAM a salutat inițiativa Procuraturii Anticorupție de a informa cetățenii despre importanța eradicării corupției din sistemul de justiție, dar a menționat despre necesitatea de a aduce în vizor și alte aspecte inerente actului justiției și luptei împotriva corupției, cum ar fi dreptul la un proces echitabil, principiul egalității în fața legii, principiul contradictorialității, drepturile și obligațiile părților în cadrul unui proces ce are ca obiect un act de corupție, etc.

Cu referire la declarațiile în care a fost vizată UAM, privind suspendarea activității unor avocați bănuți de implicarea în presupuse acte de corupție, instituția menționează că într-adevăr, a primit o sesizare din partea șefei Procuraturii Anticorupție într-o asemenea cauză, prin care solicită aplicarea unor măsuri disciplinare în privința unui avocat. UAM precizează: Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților este în imposibilitate de a soluționa o plîngere disciplinară pînă la emiterea unei hotărîri irevocabile a instanței.

Totodată, UAM s-a arătat nemulțumită de utilizarea în cadrul conferinței a sintagmelor ”și de multe ori este comisă de avocați”, ”sînt deseori avocați”, în contextul referirii la comiterea infracțiunii de trafic de influență, menționînd că este inadmisibilă, întrucît denigrează profesia de avocat.


"Uniunea consideră tendențios și nechibzuit discursul șefei Procuraturii Anticorupție, în raport cu profesia de avocat, deoarece ar aduce atingere imaginii întregii profesii de avocat, ”or așa cum nu toți procurorii și ofițerii de urmărire penală nu sunt implicați în cauze penale privind fapte de corupție și conexe, în aceeași manieră neutră urma să se facă trimitere și la avocați", se menționează în comunicatul UAM.

În cadrul conferinței de presă din 1 februarie, cu tema ”Corupția în justiție”, Veronica Dragalin a prezentat prioritățile Procuraturii Anticorupție pentru anul 2023 și a menționat că eliminarea corupției din sistem este pe primul plan.

Totodată, oficiala a menționat despre mai multe cazuri de corupție cu implicarea avocaților și a procurorilor și a venit cu un apel către Uniunea Avocaților să se sesizeze la acest subiect și să verifice activitatea apărătorilor ce au fost acuzați de corupție.

1
2
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий