X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

Unele companii vor fi obligate să publice salariul conducătorului

27 feb. 15:15   Societate
3439 0

Unele entități din Moldova vor fi obligate să publice suma totală a plăților salariale achitate conducătorului.

Acest lucru prevede proiectul de modificări și completări la Decizia privind remunerarea angajaților unităților cu independență financiară, elaborată de Ministerul Muncii. Acesta a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Secretarilor de Stat.

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, intervalul pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție calculat angajaților din unitățile cu autonomie financiară cu aplicarea coeficientul de complexitate pe tipuri de lucrări și ramuri ale economiei naționale cu valoarea 1,00, stabilit în Anexa nr. 4 la HG nr. 743/2002, se va reexamina anual și la fiecare modificare a salariului minim pe țară, scrie monitorul.fisc.md

În cazul întreprinderilor de stat, municipale, societăților pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat, entităților monopoliste și a autorităților și instituțiilor publice, inclusiv care beneficiază de subvenții/subsidii de la buget (în continuare – entități), cuantumul salariului suplimentar plătit din fondul de salarizare nu va putea depăși 120% (la momentul de față – 100%) din salariul de funcție al angajatului, iar pentru personalul care realizează nemijlocit activități informatice și în tehnologia informației, cuantumul salariului suplimentar nu va depăși 150% din salariul de funcție a angajatului.

Se propune și concretizarea componentelor salariale ce nu vor fi incluse în cuantumul total limitat al conducătorului ÎS, ÎM sau SA cu capital integral sau majoritar de stat și ale entităților monopoliste, precum și ale conducătorilor autorităților și instituțiilor publice la autogestiune. Respectiv, redacția pct. 53 a fost revăzută, fiind concretizată modalitatea după care se va calcula salariul mediu lunar în ansamblu pe unitate, fiind stabilit că acesta se va calcula conform prevederilor.


Proiectul prevede modificări în partea clarificării limitărilor mărimii cumulate a premiilor și a plăților cu caracter unic, acordate pe parcursul unui an conducătorilor entităților, și cuantumului maxim al premiului anual/recompensei anuale acordate în condițiile art. 138 din Codul muncii pentru rezultatele activităţii economico-financiare, care, odată cu intrarea noilor reglementări în vigoare, nu va putea depăşi 50% din salariul de funcţie lunar al conducătorului.

Se propune și acordarea garanțiilor prin achitarea angajatului a diferenței de salariu în cazul în care salariul tarifar sau de funcție lunar al acestuia este mai mic decît salariul tarifar sau de funcție lunar, calculat anterior intrării în vigoare a HG nr. 874/2022, pînă la cuantumul salariului tarifar sau de funcție lunar existent înainte de intrarea acestuia în vigoare și atît timp, cît această situație se va menține. Prevederea va asigura că venitul angajaților nu scade în urma modificărilor operate în anul 2022, risc semnalat de unele unități vizate de proiectul respectiv.

Concomitent, pentru sporirea transparenței în salarizarea conducătorilor și adjuncților autorităților și instituțiilor publice la autogestiune, se propune introducerea obligativității de publicare pe pagina web a entității și a fondatorului a sumei totale pe anul precedent a plăților salariale (salariul de funcție, salariul suplimentar și plățile cu caracter de stimulare și compensare) încasate de aceștia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?