X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1455

Unele categorii de deținuți ar putea fi eliberați

12 iun. 14:45   Societate
3566 0

Deținuții cu anumite boli endocrine și maladii cauzate de hipertensiune ar putea fi liberați de pedeapsă. Cabinetul de miniștri urmează să aprobe regulamentul prin care persoanele condamnate sau plasate în arest preventiv vor putea scăpa de pușcărie.

Conform documentului, inițial diagnoza se va stabili de medicul de penitenciar, iar ulterior va fi confirmată de către un consiliu de doctori. Decizia privind liberarea sau schimbarea măsurii de arest preventiv va fi înaintată ulterior instanței, care va avea ultimul cuvînt în cadrul acestul proces, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Persoanele nu vor ajunge în pușcărie dacă au retard sau dacă suferă din cauza problemelor psihiatrice grave. Temei pentru liberare se vor considera maladiile oncologice, HIV și SIDA.

De asemenea, se vor considera motiv pentru liberarea din detenție sau schimbarea măsurii de arest preventiv anumite probleme grave ale sistemului nervos, endocrin, circulator, renal sau hipertensiune arterială de gradul III, cu anumite boli asociate.

„Principala condiție care a impus elaborarea proiectului este necesitatea de a oferi deținuților grav bolnavi posibilitatea de a urma un tratament complex acasă sau într-o instituție medicală civilă atunci cînd starea acestuia împiedică executarea pedepsei sau arestului preventiv. Astfel, deși legislația respectă principiul umanismului și, în acest sens a fost instituită posibilitatea liberării de pedeapsă din cauza unei boli grave, în realitate, în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii”, conform Ministerului Justiției.


Conform statisticilor, în perioada 2017-2021, Comisia Medicală Specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, dintre care 26 au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberați.

Pentru anul 2021, din 14 persoane condamnate examinate, 9 au decedat pînă la emiterea unei decizii. În 2022, dintre 10 persoane condamnate examinate, 3 au decedat pînă la decizia instanței de judecată, 6 au fost eliberate, iar una – eliberată în legătură cu executarea în totalitate a pedepsei.

Pe parcursul anului 2023, 4 persoane condamnate examinate, dintre care 2 deținuți au decedat pînă la pronunțarea deciziei, și 2 – eliberați.

1
0
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав