X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Un virusolog oferă detalii despre eficiența vaccinului Sputnik-V

27 apr. 2021,, 18:15   Societate
4434 3

Cercetătorul principal al Institutului ʺGamaleiʺ Anatoli Altștein a precizat dacă vaccinul ʺSputnik Vʺ protejează împotriva tulpinii britanice și a altor tulpini ale Covid-19, dacă persoana vaccinată este contagioasă și de ce trebuie de purtată masca și după vaccinare.

Virusologul Anatoli Altștein crede că astăzi coronavirusul este ceva mai slab, însă nu atît de semnificativ, pur și simplu oamenii s-au obișnuit cu existența acestuia, iar medicii s-au învățat să trateze boala. În martie 2020, atunci cînd Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat despre epidemie, tabloul era complet diferită – un număr mare de oameni din țările dezvoltate mureau din cauza acestei boli. Mortalitatea a fost de aproximativ 10-15% în Europa, unde nivelul medicinii este destul de ridicat. Dar deja două luni mai tîrziu rata mortalității a scăzut, iar ʺacum se află la nivelul de 2%ʺ.

Într-un interviu oferit agenției Sputnik, profesorul Altștein a explicat cum s-a întîmplat așa că oamenii de știință ruși au devenit primii care au creat vaccinul.

ʺColegii mei aveau o experiență anterioară bogată în ceea ce privește crearea unui astfel de vaccin. Cu cîțiva ani înainte de Covid-19, ei au creat un vaccin împotriva MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – n.red.). Toate principiile creării unui astfel de vaccin existau, ei l-au creat cu ajutorul vectorului adenoviral. În același timp, ei au evaluat corect ce proteine, ce gene trebuie inserate în adenovirus, în ce doză, cum acest adenovirus trebuie pregătit astfel încît să devină vaccin, în ce doză și în ce consecutivitate trebuie inoculat. Și, drept rezultat, a fost obținut un vaccin bunʺ, a spus Anatoli Altștein.

El a menționat că chinezii, pe care această boală i-a afectat în primul rînd, au ajutat foarte mult. Virusologia este destul de bine dezvoltată în China, ei au stabilit metode de diagnostic, au devenit primii care au publicat secvența genetică a acestui virus – ʺexistă aproximativ 30 de mii de nucleotide din care este construit materialul genetic al acestui virusʺ. Și aceste informații au devenit proprietatea întregii lumi.


Și virusologii ruși au primit aceste date, aceștia din urmă implicîndu-se imediat în crearea vaccinului. Pînă în august 2020, ei au finalizat deja prima și a doua fază a studiilor clinice și au înregistrat vaccinul.

ʺUn avantaj foarte important al vaccinului ʺSputnik Vʺ față de altele este că el a trecut toate cele trei faze ale studiilor clinice prescrise. A treia fază este extrem de complexă și dificilă de realizat. Este nevoie de zeci de mii de oameni pentru a face acest lucru și printre aceștia va exista, cu siguranță, un grup placebo. Și numai atunci cînd ai a treia fază cu un grup placebo destul de semnificativ, adică persoane care sînt vaccinate nu cu vaccinul pe care îl testezi, ci cu un placebo sau cu un alt vaccin, compari rezultatele ratei de îmbolnăvire a persoanelor vaccinate și poți spune că acest vaccin este eficient. Și cît de eficient esteʺ, a explicat virusologul.

Vaccinul Institutului ʺGamaleiʺ s-a dovedit a fi atît de eficient încît poate rezista la aproape toate tulpinile care sînt acum identificate în întreaga lume. Anatoli Altștein este sigur că ʺSputnik Vʺ suprimă și varianta sud-africană, despre care acum se vorbește mult. Tulpina britanică poate deveni larg răspîndită, deoarece este bine adaptată la transmiterea de la om la om. Și pe ea vaccinul rusesc ar trebui să o suprime, este sigur specialistul.

Discuțiile privind faptul că anumite rase și națiuni sînt mai afectate de infecția cu coronavirus mai mult, iar altele mai puțin, virusologul le consideră mai degrabă un mit, deși în țările Asiei Centrale rata de îmbolnăvire și numărul cazurilor letale sînt, într-adevăr, mai mici. Însă acolo lucrurile stau mai prost cu vaccinarea. În timp ce în Ucraina boala decurge aproape la fel ca și în Rusia. "Există diferențe între oameni, dar nu există date suficient de exacte care să arate că unele rase sau naționalități se îmbolnăvesc mai puțin sau mai mult".

Profesorul Altștein a explicat de ce și persoanele vaccinate, la care se depistează un nivel înalt de anticorpi, trebuie să poarte măști și mănuși. Există două motive. Primul – vaccinarea abia a început și majoritatea oamenilor nu au fost încă vaccinați.

ʺAsta înseamnă că persoanele care s-au vaccinat pot avea o infecție virală. Dar ce le este aproape garantat – nu vor avea o formă gravă și nu vor muri, deși pot transmite virusul, dar această posibilitate este redusă considerabilʺ, precizează expertul. ʺIar al doilea motiv – nu este bine să le oferi persoanelor vaccinate un astfel de privilegiu – să nu poarte măști. Pentru că atunci nimeni nu va mai respecta normele epidemiologice. Oamenii nu vor purta măști și vor pretinde că sînt vaccinați".

După cum afirmă Anatoli Altștein, lumea asistă acum la al treilea val serios al pandemiei Covid-19, care este în creștere și în ceea ce privește cifrele la nivelul său superior, se apropie deja de al doilea val. În Rusia, există o scădere acum, dar nu al celui de-al treilea val, ci al celui de-al doilea, care a început încă în septembrie.

ʺAcest lucru nu înseamnă deloc că avem un nivel suficient de imunitate colectivă și că nu vom avea un al treilea val. În Rusia, 5% din populație este vaccinată și noi nu sîntem primii din lume, dar și această cifră nu este rea. În Statele Unite, situația cu vaccinarea este mai bună, dar în Europa este mult mai rea decît la noiʺ, consideră profesorul Institutului ʺGamaleiʺ.

Tocmai pentru a forma o imunitate colectivă în Rusia și pentru a nu mai aștepta aceste valuri, spune Anatoli Altștein, este atît de important să te vaccinezi acum.

ʺMă nedumerește teama de injecții – acul este foarte subțire, materialul vaccinului nu irită, este literalmente ca o mușcătură de țînțar. Oamenii nu pot evita mușcătura unui țînțar. Și doar nu se tem să fie mușcați de un țînțar. Iar efectele adverse sînt cunoscute – temperatura poate crește pentru cîteva ore. Este pur și simplu imposibil să compari o astfel de daună cu beneficiul pe care îl aduce vaccinul și cu efectul acestuia asupra unei persoane bolnaveʺ, a remarcat profesorul Altștein.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?