COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7837
Criza energetică stiri: 514

Un veteran al războiului de pe Nistru, reținut de structurile de forță transnistrene

1 dec. 2021,, 15:50   Societate
4715 1

Un nou incident cu implicarea structurilor de forță transnistrene s-a produs astăzi în jurul orei 09:30, la pretinsul post de control dintre localitățile Corjova și Cocieri, r-ul Dubăsari.

Potrivit Asociației Promo-LEX, reprezentanții ”MBG-ului” din regiunea transnistreană, l-au reținut pe Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din s. Corjova.

Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din or. Dubăsari (localitate aflată sub controlul administrației de facto de la Tiraspol), unde a vizitat-o pe mamă sa. Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitei miliții locale din Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării interdicției de acces în regiunea transnistreană. Mai mult de 2 ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afara, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului structurilor de forță.

"Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță. În jurul orei 13:00, reprezentanții ”mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune", se arată în declarația ONG-ului.


Amintim că în luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat ”avizele” emise de către ”MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

Asociația Promo-LEX reiterează existența fenomenului aplicării interdicțiilor de acces în regiunea transnistreană, dar și reținerile repetate, săvârșite de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului.

În acest context, ONG-ul cere autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să depună eforturi suplimentare și eficiente pentru a rezolva definitiv problema accesului liber în regiunea transnistreană.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X