Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un tînăr și-a propus să viziteze fiecare raion al Moldovei în această vară

14 iul. 2020,, 07:30   Societate
2543 0

Cătălin Gangalic este un tînăr din Moldova căruia îi place să călătorească. La 23 de ani, deja a vizitat 87 de țări ale lumii și a vorbit și în cadrul unui eveniment TEDx despre călătoriile sale.

În vara anului 2020, planifica să mai adauge țări în colecția sa, însă din cauza pandemiei de COVID-19, Cătălin a realizat că deși a fost în 87 de țări ale lumii, nu a fost în fiecare raion al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Astfel, pentru a-și continua aventurile, acesta a decis să bifeze Moldova în această vară și să scrie despre cum e să călătorești în Moldova. „Cît de (ne)pregătită e Moldova pentru turism? Am decis sa vizitez fiecare raion și regiune din Moldova și să fac un mic rezumat despre cît e de pregătită țara pentru turism per general. Rog ca această postare să fie tratată ca o părere personală bazată pe cele văzute atît în Moldova cît și în afara țării”, spune Cătălin.

Prima direcție a lui Cătălin au fost raioanele din sud (opt raioane + UTA Găgăuzia), iar spre nord va porni pe 15 iulie. Iată concluziile pe care și le-a făcut Cătălin după ce a vizitat sudul Republicii Moldova.

Transport


„Chiar dacă majoritatea localităților principale sînt conectate cu transport public, el nu este la fel de accesibil pentru anumite atracții care nu se află în centrele raionale. Deci, necesită o preconizare foarte bună și schimbarea cîtorva unități de transport. Cel mai bine e de călătorit cu mașina personală pentru a evita aceste probleme.”

Drumuri

„Mai multe drumuri naționale care duc spre vămi au fost reparate recent și sînt într-o stare destul de bună (deocamdată). Dar, odată ce încerci să descoperi localitatea ori vrei să admiri anumite podgorii, totul se schimbă. Ai nevoie de o mașină cu asigurare bună și șasiul ridicat. Mai mult decît atît, Google Maps nu-i cea mai bună călăuză prin zone rurale, căci nu ia în calcul calitatea drumurilor.”

Trai

„E o problemă majoră în partea de sud a Moldovei. Cu excepția vilelor și a vinăriilor – care sînt extrem de scumpe (90-100 €) – există doar cîteva hoteluri în Cahul și Comrat la prețuri destul de mari (30 €) pentru Moldova. Și chiar dacă online sînt indicate anumite prețuri, pe loc e altă discuție. Chiar dacă sînt și alte hoteluri/hostels/guest-houses, prezența lor digitală e aproape inexistentă. Atît timp cît nu ai unde dormi la preț rezonabil, nu văd viitorul turismului moldovenesc în zona sudică.”

Mîncare

„La acest capitol nu-i așa de rău, fiind posibil de găsit atît mîncare locală cît și națională în fiecare oraș și localitate mai mare. Prețurile depind mult de locație, vinăriile din nou excelînd la acest capitol.”

Atracții

„Chiar dacă nu sînt recunoscute la nivel internațional, anumite atracții din regiune merită atenția unui călător. Pe aici pot fi găsite muzee, case de cultură, parcuri, păduri, lacuri, însă care nu au indicatoare.” Concluzii „Sudul este pentru un turist (nu călător) răsfățat ce caută trai exclusiv și are transport personal (de dorit 4×4). Sînt și alte dificultăți, dar alea mai generale vor fi abordate în următoarele părți.

P.S. Purtați mască și mențineți distanța socială în timpul deplasărilor!”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?