COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6729

Un tînăr și-a adunat prietenii pentru a reproduce pe străzile Chișinăului fotografii din ’50

22 sep. 22:00   Societate
2143 0

Victor Organ, un tînăr absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, actual specialist în cadrul Agenției Naționale a Arhivelor, și-a provocat prietenii să participe la un proiect foto inedit. Acesta a reprodus fotografii vechi, din anii ’50, într-un Chișinău din 2021.

Toate fotografiile au fost făcute în centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor Alexei Mateevici – Albișoara – Ismail – Mihai Viteazu. Pentru că a fost un proiect pornit din entuziasm și fără buget, Victor a colectat haine de la bunicii cunoscuților săi, iar cealaltă parte din haine a fost cumpărată de la magazinele second hand din capitală. Mai provocator a fost cu încălțămintea, spune Victor, de aceea o parte din personaje sînt desculțe, scrie moldova.org.

Fiind specialist principal în cadrul Direcției documente cinematografice și audiovizuale din cadrul Arhivei Naționale, Victor a mers prin sate cu bicicleta pentru a colecta fotografii vechi pentru proiectul „Chipuri basarabene din Romînia interbelică”. A adunat sute de fotografii vechi și așa i-a apărut ideea acestui proiect personal. Și-a dorit să-și vadă prietenii în aceleași haine și ambianță ca și buneii lor.

„Am repetat aceleași procedee utilizate de fotografii de atunci. Redactînd peste cîteva sute de fotografii la Arhivă mi s-au întipărit mai multe aspecte din viața cotidiană a oamenilor din acea epocă, am reținut poziția lor în cadru, hainele, expresia feței, obiectele din jur etc.”

Tînărul spune că nu a gîndit o finalitate sau un mesaj pentru proiectul său, singurul său scop a fost să se bucure de proces și de compania oamenilor pe care i-a adunat în același loc. „Fiecare din ei are tangență cu arta, oameni care muncesc și creează în fiecare zi, dar sînt puțin observați. Am vrut să-i surprind prin fotografii și să-i promovez. Îmi doresc ca lumea să atragă atenția la monumentele și locurile ce s-au mai păstrat în centrul istoric pentru că sînt puține. Vreau ca lumea să descopere Chișinăul așa cum l-am descoperit eu în ultimele patru săptămîni”, adaugă Victor.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽