Cazul Șor stiri: 599

Un tînăr din Sîngerei vrea să-și creeze viitorul acasă

7 apr. 19:30   Societate
3454 0

A obținut un grant și și-a amenajat o seră. Un tînăr de 22 de ani din orașul Sîngerei vrea să-și creeze viitorul acasă, așa că a început să muncească de pe acum.

La începutul lunii mai, Dumitru Marandiuc va culege prima recoltă de căpșuni, un prim pas în activitatea sa de fermier.

Dumitru este student la Universitatea de Stat „Alecu Ruso din Bălți, specialitatea ecologie. Ambiția l-a scos din zona de confort și l-a făcut să cîștige un grant de la Fondul Ecologic Național. Din banii obținuți a reușit să construiască o seră de aproape 100 de metri pătrați, transmite nordnews.ro.

„Am văzut pe internet că pot aplica la un grant în cadrul proiectului „Grădina școlară”. Cei cinci mii de euro obținuți presupune cultura de căpșuni, adică răsadul, construcția serei, irigarea”, a spus tînărul.

Tînărul s-a gîndit că cea mai bună agricultură este cea protejată și cu sistem de irigare.


„Aceasta este irigarea prin picurare. Distanța dintre găuri este de 21 cm. Căpșunele sînt sădite la aceeași distanță. Pentru că este primul an vom avea o roadă modestă”, a adăugat Dumitru.

Acesta este doar un frumos început, spune Dumitru. În viitor, tînărul planifică să-și extindă afacerea, mai ales că are susținerea întregii familii.

„Demult am vrut să avem o afacere de familie, care să ne unească, să primim plăcere împreună de la creșterea acestor culturi”, a menționat Radu Marandiuc, tatăl lui Dumitru.

Afacerea lui Dumitru a devenit posibilă grație proiectului EU4Youth: „Grădina școlii” pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol în rîndul tinerilor, finanțat de Uniunea Europeană.

9
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?