TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un tînăr din Porumbeni și-a construit o afacere din gunoi

Și din gunoi se pot face bani! O demonstrează un tînăr din satul Porumbeni, care a pus pe roate o afacere deloc mirositoare. Firma pe care o conduce de șase ani colectează deșeurile menajere, le sortează după care le vinde la uzinele de reciclare.

De serviciile companiei, au parte oamenii din 10 localități. Doar anul trecut, firma a sortat peste 200 tone de material reciclabil.

Eugeniu Butucea este un tînăr din Porumbeni, care a fondat, cu șase ani în urmă, o companie de salubrizare. Printre localitățile care beneficiază de serviciile firmei se numără Stăuceni, Măgdăcești și Cricova.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „În Cricova sînt amplasate mai multe tomberoane de sortare a gunoiului. Aici, oamenii pot arunce metalul și plasticul, iar restul gunoiului îl aruncă în tomberoanele din spate”.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Colectăm deșeurile deja pre-sortate: sticlă, carton, plastic. Și deja le sortăm mai departe, după felul lor cum sînt, după culoare, după categoria de plastic”.


Oamenii din Cricova ne asigură că aruncă gunoiul corect:

„Da, da. Butîlcile deoparte, hîrtia deoparte. Este zilele cînd tractorul sau mașina trece și noi sortăm, punem la porți așa în culiocele”;

„Este benefic pentru ecologie și va fi mai ușor de scos. Vă închipuiți cineva va arunca borșul? Trebuie de sortat gunoiul pe părți. Eu am două pungi mari de gunoi, unul pentru plastic. Iată și sticla, dacă o beau, o arunc acolo”;

„Sticlele aparte, dar gunoiul aparte. Cum să le pui pe toate împreună? Trebuie de aruncat totul separat. Împreună nu se poate”.

Eugeniu își amintește și acum momentul în care a lansat afacerea. Pe atunci, oamenii nu prea erau la curent cu termenul de „sortare a gunoiului”. Ca să-i familiarizeze, tînărul a instalat tomberoane de selectare a deșeurilor și a împărțit flyere informaționale. Încetul cu încetul, oamenii au devenit mai responsabili.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Am instalat tomberoane special pentru colectarea deșeurilor selectiv. Tomberoanele sînt importate de către noi. Plasa rotundă o facem la noi la întreprindere și o facem pentru ca persoanei să-i fie mai comod să arunce deșeuri și să știe ce fel de deșeuri sînt acolo”.

Întreprinderea deține două autospeciale, care, zilnic, adună deșeurile de la oamenii de rînd, dar și de la companii. După ce este sortat de angajații întreprinderii, gunoiul este dus la uzinele de reciclare. Afacerea pare să fie una de succes, tînărul fiind abordat să presteze servicii și în alte localități.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Peste o săptămînă mai urmează să mai importăm alte tomberoane, pentru că avem o foarte mare solicitare pentru a instala în alte localități. Avem tomberoane pentru plastic și metal, carton și hîrtie și a treia categorie – sticlă”.

Tînărul antreprenor colaborează și cu autoritățile locale. Între timp, e aproape gata construcția liniilor de sortare automatizate, ce îi va permite să crească echipa de angajați, care acum sînt 8 la număr. Anul trecut, compania lui Eugeniu a vîndut uzinelor de reciclare peste 200 tone de plastic, carton și sticlă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load