Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Un savant din R. Moldova, printre cei 40 din întreaga lume cu Premiul Pustovoit

26 iun. 13:31   Societate
2042

Academcianul, profesorul Universității de Stat din Moldova Maria Duca a primit pe data de 22 iunie 2022 Premiul Pustovoit, care este cea mai mare distincție de onoare acordată de Asociația Internațională pentru Floarea-soarelui persoanelor care au stimulat dezvoltarea culturii de floareasoarelui și au îmbogățit literatura de specialitate, aducând contribuții remarcabile în cercetarea teoretică sau aplicată din domeniul geneticii, ameliorării, fiziologiei, chimiei, fitopatologiei, entomologiei, tehnologiei uleiului etc, scrie ziarulnational.

Decizia privind acordarea acestei distincții a fost luată de către Executivul Asociației Internaționale de Floarea Soarelui la Versailles, Franța, la 23 octombrie 1979, iar în iunie 1980 la cea de a IX-a Conferință Internațională de Floarea Soarelui care a avut loc în Spania, acest premiu a fost acordat pentru prima oară. Pe parcursul a 40 de ani de acest premiu s-au învrednicit 40 de cercetători, care reprezintă SUA (11), Franța (6), Federația Rusă (5), Argentina (4), România (3), Canada (3), Italia (2), Serbia (2), Spania (2), Australia (1), Bulgaria (1), Cehia (1), Ucraina (1), Ungaria (1).

La cea de a XX Conferință Internațională de Floarea-Soarelui, care a avut loc în perioada 19-24 iunie 2022 în Novi Sad, Serbia de acest premiu s-au învrednicit alți 4 cercetători din domeniul floriisoarelui printre care acad. Maria Duca (Republica Moldova), Prof. Yacin Kaya (Turcia), Prof. Leonardo Velasco (Spania), Prof. Steven Mașirevici (Serbia). La Asambleea Generală a membrilor Asociației, care a avut loc pe parcursul conferinței prof. Maria Duca a fost aleasă membru al Executivului Asociației al doilea termen pentru următorii 4 ani.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав