COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un proiect de lege pentru modificarea Constituției, propus pentru consultări publice

Un proiect de lege pentru modificarea Constituției, propus pentru consultări publice

Acesta urmărește atingerea obiectivului în ceea ce privește termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia, transmite IPN.

Modificările propuse se referă la faptul că judecătorii vor fi numiți în funcție, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. Judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii.

CSM care este garantul independenței autorității judecătorești, va fi consultat obligatoriu în procesul de bugetare al instanțelor judecătorești.


Potrivit Ministerului Justiției, proiectul de lege va consolida independența, responsabilitatea, imparțialitatea, eficiența și transparența sistemului judecătoresc.

Un proiect de lege pentru modificarea Constituției similar în partea ce ține de reforma sistemului judecătoresc a fost înregistrat în Parlament în ianuarie 2018.

„Din considerentul neadoptării Legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă. Dar, avînd în vedere importanța și valoarea propunerilor de revizuire a Constituției, Ministerul Justiției a demarat din nou procedura creației legislative”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Proiectul legii constituționale a fost avizat de Comisia de la Veneția. În Opinia sa din 19 martie 2018, a calificat drept binevenite propunerile de modificare a Constituției, avînd drept obiectiv îmbunătățirea independenței și eficienței sistemului judecătoresc.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load