X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Un participant la transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în Moldova – reținut

24 ian. 09:24   Societate
1540 0

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, în comun cu organul de urmărire penala a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au documentat și destructurat un grup infracțional, care transporta ilegal cetățeni ucraineni în Moldova, prin diferite modalități,ca ulterior să ajungă în țările UE, contra unor sume impunătoare de bani.

Astfel, în perioada lunii februarie 2022 și pînă în prezent, suspecțiiaflîndu-se în Republica Moldova cît și Ucraina, fiind membrii unui grup criminal organizat, în prealabil împărțind rolurile, în urma organizării migrației ilegale din Ucraina în spațiul Uniunii Europene a cetățenilor ucraineni, au creat o schemă infracțională, bine organizată, folosind statul Republica Moldova ca zonă de tranzit, aucreat condiții în vederea organizării, transportării și intrării cetățenilor străini în Uniunea Europeană.

Aceștia nu sînt nici cetățeni, nici rezidenți ai acestui stat, avînd un profit de cel puțin 7500 de dolari per persoană.

Bărbații care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și dușiîntr-o locație comună, în apropierea rîului Nistru. Ulterior erau urcați într-o barcă împreună cu un membru al grupului și traversau ilegal rîul, ajung pe teritoriul Republicii Moldova.


Aici, migranții erau preluați de alți complici, fiind transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde eraucazați pe un termen nedeterminat, apoidirecționațispre țările Uniunii Europene.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate anterior, în urma cărora au fost reținuți șapte membri ai grupului, ofițerii de investigație au identificat și reținut încă un membru al grupului. Bărbatul de 40 de ani este moldovean ce locuia pe teritoriul Ucrainei avînd și cetățenia acestui stat, ultimul avînd rolul de organizator, identifica bărbați ucraineni ce intenționau ilegal să părăsească hotarele Ucrainei, ulterior coordona organizarea transportării migranților cu barca peste rîul Nistru în Republica Moldova.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru organizarea migraţiei ilegale săvîrșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminal.

În prezent au fost reținute 8 persoane.

Investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?