Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un nou proiect pentru persoanele cu nevoi speciale

28 dec. 2019,, 13:00   Societate
3207 0

Proiectul „Îmbunătățirea accesibilității serviciilor de sănătate reproductivă pentru persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului” a fost implementat de Rodica Comendant, candidat la doctor în științe medicale, expert OMS.

Au fost organizate ateliere de instruire și învățare a medicilor cu privire la sănătatea reproductivă în contextul necesităților persoanelor cu dizabilități. Beneficiarii proiectului au fost persoanele în scaune cu rotile, adică cei care nu se pot deplasa singuri.

„Treceam un curs de ginecologie și am fost invitați la acest seminar. A fost foarte interesant să învățăm de la doctorii de la Chișinău și de la cei de pe loc.”, ne relatează Tatiana, participantă la seminar, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.

„Pentru noi, pentru studenți, a fost o experiență extraordinară, pentru că nouă nu ne spun, nu ne învață ce să facem cu persoanele cu dizabilități, adică noi nu studiem deontologia și metodele de comunicare. Iar acești oameni, după cum știm, au o închidere psihologică, este greu să găsești contact cu ei.”, ne-a povestit Xenia Zalevskaya, studentă în medicină, participantă și lider al Mișcării Medicii din Transnistria.

Acest proiect are un scop bine definit - sensibilizarea cu privire la drepturile de reproducere ale femeilor cu dizabilități. La început, doar fetele au fost atrase în proiect, dar apoi s-a decis să atragă și bărbații, pentru că atît bărbații, cît și femeile au sănătate reproductivă. Un alt obiectiv a fost să le ofere oportunitatea de a-și realiza relația și sănătatea lor sexuală și reproductivă. Proiectul dorea să reunească, pe de-o parte, lucrătorii medicali și, pe de altă parte, persoanele cu dizabilități.


„Noi, în Transnistria, avem foarte puține evenimente dedicate persoanelor cu dizabilități, iar aceasta este o mare problemă, deoarece ei nu sînt implicați în procesele de exprimare a pozițiilor, opiniilor, soluțiilor la probleme. Acest proiect a început în 2018 și sîntem mulțumiți de rezultate.”, explică Veaceslav Popescul coordonatorul unui alt proiect din regiune.

În Moldova, 48% dintre persoanele cu dizabilități sînt femei. Drepturile de reproducere sînt aceleași drepturi fundamentale ale omului ca și dreptul la educație, la sănătate și siguranță și la alte lucruri. Dar, din anumite motive, atunci cînd vedem persoane cu dizabilități, credem că există drepturi mai importante, dar nu acestea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?