Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un nou caz de tăieri de copaci în pădurile din țară. Precizările făcute de „Moldsilva”

3 iun. 2021,, 16:42 (reactualizat 3 iun. 2021,, 17:37)   Societate
3834 0

Un nou caz de tăieri de păduri a fost semnalat recent pe rețelele de socializare, de această dată în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

Defrișările au trezit un val de nemulțumiri în rîndul activiștilor civici și ecologiștilor, preocupați de soarta sectorului forestier din țară. Întru elucidarea situației, ne-am adresat Agenției Moldsilva pentru a stabili dacă defrișările care sînt într-adevăr legale.

Ghenadie Grubîi, specialist principal în cadrul Agenției, a comunicat pentru Noi.md că în locația nominalizată s-au desfășurat lucrărilor speciale de conservare a arboretului și că aceastea se efectuează conform planului aprobat de autoritățile de resort. Potrivit lui, aceste lucrări au inclus defrișarea a 0,4 hectare de pădure.

„Lucrarea este desfășurată conform prevederilor amenajamentului silvic, reieșind din faptul că o dată la 10 ani se face reamenajarea fondului forestier, sînt stabilie planurile de regenerare și conservare a pădurilor. Nu facem tăieri pe sute de hectare, ele sînt limitate pe surpafețe nu mai mare de un hectar. Arboretul care a fost acolo - plop alb, are 60 de ani. Pentru comparație, vîrsta explotabilității în pădurile de plop este de 40-45 de ani, practic a fost menținut de două ori mai multe decît s-ar putea în mod normal. Această specie regenerează bine natural, trebuie să-l tai ca să eliberezi suprafața, unde este posibil să faci mobilizarea solului. Prin urmare, sînt lucrări programate, au fost autorizate de Agenția Mediului, a intrat în programul anual aprobat de Moldsilva, în baza hotărîrii de Guvern”, a relatat Ghenadie Grubîi.

Funcționarul a precizat că nu există niciun fel de suspiciuni că tăierile ar fi fost ilegale.


„Pe așa o suprafață să se admită tăieri ilicite, ar fi imposibil. Este inspectorul ecolgoic, este polițistul de control, nu ar putea să treacă neobservate asemenea acțiuni. Nu avem tăieri ilicite pe așa suprafețe”, a adăugat Ghenadie Grubîi.

Menționăm că anterior, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede introducerea unui moratoriu de trei ani la tăierea pădurilor, fiind permise doar tăierile sanitare, pentru a pune capăt tăierilor ilegale și a păstra resursele naturale epuizate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?