X 
Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Un nou caz de deces provocat de malarie, înregistrat în R. Moldova

17 aug. 13:58   Societate
1196 0

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui nou caz de deces provocat de malarie tropică la un cetățean al Republicii Moldova, recent revenit dintr-o regiune endemică. Este vorba de un bărbat, născut în anul 1996, angajat al unei companii de construcții, care în perioada 03.06.2022- 26.07.2022 s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Potrivit anchetei epidemiologice, primele semne clinice ale bolii au apărut la data de 06.08.2022, caracterizate prin: febră 38,0C, dureri de cap (cefalee), slăbiciuni generale, transpirație abundentă.

Pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost solicitat serviciul AMU, acesta fiind internat în IMSP SCBI „T. Ciorbă”. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a IMSP Institutul de Medicină Urgentă. În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat.

Reiterăm că malaria poate fi prevenită şi tratată dacă sînt respectate cinci principii de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv:

• Conștientizarea riscului de răspîndire a malariei în țările care urmează să călătoriți, perioada de incubație și simptomele bolii.


• Întreprinderea măsurilor de protejare a mușcăturilor de țînțar (repelenți, protecție mecanică, etc.).

• Administrarea tratamentului specific antimalaric, conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.

• Adresarea după asistență medicală la apariția primelor semne de boală pentru stabilirea diagnosticului precoce și a tratamentului eficace.

• Evitarea activitățile în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țînțarilor, (lacuri, iazuri sau zone mlăștinoase), mai ales seara tîrziu și noaptea.

IMPORTANT:

— Persoanele care urmează să plece în țări endemice la malarie, trebuie să administreze tratament profilactic antimalaric cu 2 săptămîni pînă la plecare, pe tot parcursul aflării în zona endemică și 4 săptămîni după părăsirea ei.

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămînă din momentul sosirii în ţara endemică şi pînă la doi ani după părăsirea acesteia și se caracterizează prin: febră înaltă, frisoane, dureri de cap, etc.

— La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie — solicitaţi asistenţa medicală și comunicați lucrătorului medical perioada și țara, regiune unde ați călătorit

Companiile care contractează angajați pentru muncă în zone endemice la malarie, indiferent de durata deplasării, sînt obligate:

— să informeze angajații despre riscurile pentru sănătate la care sînt supuși pe perioada aflării în aceste zone și modul de prevenire;
— să asigure tratamentul profilactic antimalaric conform recomandărilor OMS.
Republica Moldova, mai bine de jumătate de secol, este o țară liberă de malarie indigenă, dar sistematic înregistrează cazuri de malarie cu statut de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire: 2019-3 cazuri; 2020 și 2021-cîte 2 cazuri. Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice (clima temperată, prezența țînțarilor din genul Anopheles, migrația intensă a populației, inclusiv în zonele endemice) situează Republica Moldova în rîndul ţărilor cu risc sporit de transmitere a malariei.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав