COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7675

Un moldovean a călătorit toată Europa pe două roți

15 sep. 08:56   Societate
1082 0

A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un moldovean, care în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale pe bătrînul continent, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

A parcurs peste 20 de mii de kilometri şi a vizitat mai bine de 30 de state înfruntînt provocări neaşteptate, care i-au schimbat viaţa.

Ideea de a călători prin Europa cu bicicleta i-a venit lui Ştefan Gîncu anul trecut, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Aventura lui a început cu o scurtă călătorie în România.

ŞTEFAN GÎNCU: „După am avut aşa o revelaţie cînd am ajuns la Constanţa, am zis că nu eu vreau să merg mai departe şi să văd Grecia, pentru că aveam pe cineva acolo şi după Grecia am mers în toată Europa.”

Călătoria l-a costat în jur de 5000 de euro, dar spune că de mare ajutor i-au fost şi basarabenii stabiliţi peste hotare.

ŞTEFAN GÎNCU: „Am primit o bunătate şi o susţinere extraordinară la acei moldoveni, atît moral cît şi financiar şi cazare şi tot. Dacă nu erau ei, nu aş fi făcut această distanţă, zic eu mare.”

Călătoria nu a fost lipsită de peripeţii: a trebuit să facă faţă capriciilor vremii şi chiar a întîlnit în calea lui urşi. Dar nu acestea au fost cele mai mari provocări.

ŞTEFAN GÎNCU: „La aşa dinstanţă ai pan de roţi practic de două şi chiar 3 ori pe zi. S-a stricat o roată de tot şi nu puteam să o repar şi a trebuit să merg pe jos ca să găsesc un service. Eu nu ştiam ce înseamnă travelingul pe bike, eu credream că, na, îţi iei un rucsac şi mergi. Nu, trebuie echipament, pentru ca e mai comod, nu trebuie să ai nimic în spate pentru că e greu, cînd mergi 10 ore. Vreau să spun că fiecare kilogram contrază atunci cînd mergi, aici aveam mai multe scticle cu apă, dar cînd ai un kilogram îbn plus cînd urci un munte e foarte greu.”

După 23 de mii de kilometri parcurşi pe bicilcletă prin ţările europene, Ştefan a revenit recent la Chişinău. Emoţionat, şi cu memoria telefonului plină de amintiri, tînărul spune că viaţa lui s-a schimbat esenţial.

ŞTEFAN GÎNCU: „Mă simt super entuziasmat, acest an din viaţa mea, l-am trăit practic la maxim, am simţit fiecare zi, eu dorimind în cort, în mijlocul naturii, pe plajă cîmpuri, în păduri, pe malul lacurilor, fiecare zi am trăit-o super fain. Şi cred că acum viaţa mea sună aşa, viaţa de la călătorie şi după călătorie.”0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽