TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un mare „al doilea val” de boli cronice și complexe așteaptă Moldova

În Moldova, se poate prezice un „al doilea val” mare de boli cronice și complexe, întrucît la începutul pandemiei COVID-19, pacienții cu alte boli decît coronavirusul au rămas aproape nesupravegheați, iar cei mai mulți dintre ei nu primesc acum îngrijirea și tratamentul medical necesar.

Acest lucru a fost declarat pentru kommersantinfo.com de către vestitul chirurg endoscopist din Moldova, doctorul în medicină Alexandr Danci care activează la una dintre clinicile reprofilate într-un centru Covid, relatează Noi.md.

„Probabil, îmi voi surprinde foarte neplăcut concetățenii, dezvăluindu-le doar o mică „surpriză”, dar da, pacienții cu alte boli sînt lăsați nesupravegheați. Și fără ajutor. Și într-o stare mult mai rea decît la începutul pandemiei. Aici poate fi prognozat un „al doilea val” al altor boli. Există o creștere a numărului de pacienți cu insuficiență cardiacă, decompensarea bolilor cardiovasculare, cu diabet. Progresul bolilor oncologice netratate la o scară fără precedent este evident", a spus Alexander Danci.

Potrivit acestuia, intervențiile chirurgicale sînt foarte rare și în condiții foarte limitate. Multe spitale au închis complet sălile de operații de la începutul așa-numitei situații de urgență.

„Pacienții sînt internați cu o formă avansată, complicată de boală. Mortalitatea crește semnificativ. Clinicile private într-o măsură ameliorează situația, intervențiile sînt efectuate cu toate măsurile de precauție suplimentare. Nu sînt ieftine, dar cel puțin există o soluție..”, a declarat medicul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load