COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un jurămînt nu încurcă altui jurămînt: Cavcaliuc, despre dubla cetățenie a funcționarilor publici

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, acum liderul Partidului "Acasă Construim Europa" - PACE, nu vede nimic condamnabil în faptul că un politician sau funcționar de rang înalt posedă dublă cetățenie.

Principalul lucru este că el să lucreze cinstit pentru țară și cetățenii săi.

El a spus despre aceasta în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" cu Nina Dimoglo la REN-TV, transmite Enews.

-Mulți politicieni și conducători au cetățenia unei alte țări. Dar în multe țări acest lucru este interzis.

-Am cetățenia unei alte țări. Eu cred că acest lucru nu împiedică cetățeanul RM să ocupe anumite funcții în stat și să acționeze cu bună-credință, conform legii, cu grijă față de țara sa. Pentru aceasta există control civil, instituții de stat care pot controla acești sau alți pași ai unei persoane.


-Cavcaliuc se întreabă cum a apărut acest fenomen în RM?

-Țara noastră a fost izolată atît de UE, cît și de EurAsEC. Și acest lucru are legătură cu rădăcinile. O familie oarecare, părinții sau rudele s-au născut în România sau în spațiul post-sovietic. În Rusia. Acele state au început să-și recunoască cetățenii și să le dea o a doua cetățenie. Nu văd nimic ieșit din comun aici".

- Sînt de acord că dubla cetățenie în țara noastră este legală. Președintele Parlamentului, domnul Candu, a mărturisit că are dublă cetățenie. Iar noi avem o republică parlamentară, iar oamenii dau jurămînt unui alt stat, în aceasta constă absurditatea situației.

-Înțeleg. Dar cînd intri într-un astfel de funcție în stat, tu depui jurămînt ce vei face sau nu vei face. Este cu totul altceva decît un jurămînt în obținerea cetățeniei. Arătați-mi cel puțin un exemplu de conducători care ar influența vre-o decizie de stat din cauza faptului că are dublă cetățenie. Iar dacă aceste decizii contravin legalității și statalității în general, atunci de acesteaar trebui să se ocupe de organele competente".

-Aceasta este deja trădare de Patrie, dosar penal. Mă refeream la partea morală.

De menționat că marea majoritate a statelor dezvoltate interzic funcționarilor publici să dețină dublă cetățenie, printre acestea sînt state UE și Federația Rusă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load