AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 42
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 742

Un gimnaziu din raionul Fălești nu mai activează după reforma învățămîntului din 2016

9 sep. 2021,, 09:00   Societate
1105

Mare, cu trei etaje, dar pustiu. Așa am găsit gimnaziul din satul Pietrosu, raionul Fălești, după reforma din învățămînt, cunoscută ca optimizarea școlilor, transmite Noi.md cu referire la Orheitv.md.

De cinci ani, doar primarul mai trece pragul instituției ca să vadă dacă nu au fost furate puținele obiecte rămase din perioada în care școala era funcțională. Uneori, ajutat de angajații grădiniței din sat, mai face și menajul, în speranța că sunetul de clopoțel se va auzi din nou ca să cheme elevii în bănci și nu pentru testare.

„Din păcate… soneria funcționează, dar e o tristețe totală, nu are cine ieși la recreație. Ne străduim cu echipa de grădiniță, de la Primărie, odată, de două ori pe an, să măturăm, să ștergem praful”.

Edilul spune că motivul pentru închiderea gimnaziul a fost același ca și în cazul altor școli – puțini elevi. Prin urmare, cei în jur de 80 de copii care învățau acolo au fost repartizați la instituțiile din apropiere. Ghenadie Grădinari își amintește și acum cu durere de momentul din 2016.

GHENADIE GRĂDINARI, primarul comunei Pietrosu, Fălești: „Eu împreună cu un grup de profesori și părinți am fost la acea tristă ședință a Consiliului Raional, unde a fost chemată și poliția ca să ne scoată, blocasem și tribuna, dar din păcate…”


Decizia de acum cinci ani le-a lăsat un gust amar și profesorilor, unii dintre care fac naveta pentru a preda în alte școli.

TOMA RUSU, profesor la Gimnaziul din Bocani, Fălești: „Acum lucrez în Instituția Publică Gimnaziul din Bocani, predau istoria și sînt însițitor de autobuz. În fiecare zi avem trei rute, tur-retur”.

GALINA RUSU, profesoară: „Dacă se mai închide grădinița rămîne biserica și cimitirul. Doare acest lucru, dar nu avem ce face”.

Acum, de faptul că instituția era cîndva plină de viață amintesc puținele panouri informative de pe coridoare și tabla de onoare.

GHENADIE GRĂDINARI, primarul comunei Pietrosu, Fălești: „Ultimii noștri eroi, stau ca niște veterani. Îi cunosc pe toți, acum unii învață la Chișinău, alții la Bălți”.

După copii par să tînjească pînă și puținele bănci și table, iar din mesajele pe care le păstrează unele dintre acestea este clar că și elevii s-au dat duși cu greu din sălile de clasă.

SABINA ȚÎBULISCHII, reporter TV6: „Cabinetul de biologie arată de parca a fost atacat de vandali. Scaune date pe jos, un schelet uman distrus, o mostră de porumbel care stă să cadă, material și obiecte împrăștiate. Singurul lucru emoționant este acest textul scris pe tablă. “Niciodată, școala nu o sa te uit.” Și probabil, a uitat-o pentru că de ani de zile pe aici nu mai calcă absolut nimeni”.

Într-o stare deplorabilă au ajuns și alte birouri, după ce vremea și-a făcut treaba. Afectate serios sînt tavanele, pereții și podelele.

SABINA ȚÎBULISCHII, reporter TV6: „Umbrită de tăcere am găsit și sala de festivități. În fiecare zi de vineri aici se organizau concerte. Sala era plină, iar spectatorii îi aplaudau pe cei mai carismatici elevi. Din toate, a rămas neatins pianul, iar pe clape o scrisorică. ,,Ionel, Ionelule … Învață, băiatule, Fizica de vrei sa știi la lecții sa vii..” Versurile, cel mai probabil au rămas de la o serată de umor, organizată de elevi”.

Primarul spune că nu mai există vreo șansă ca școală să reînvie, avînd în vedere că, anual, în sat de naște doar cîte un copil.

GHENADIE GRĂDINARI, primarul comunei Pietrosu, Fălești: „Odată ce se închide școala știm cu toții că satul e pe cale de dispariție, cînd era școala, viața părea altfel”.

Totuși, speranța moare ultima, mai spune Ghenadie Grădinari.

GHENADIE GRĂDINARI, primarul comunei Pietrosu, Fălești: „Sperăm să atragem vreun investitor, ca să deschidem ceva. Aici e multă natură, pădure, Movila Măgurii. Condiții sînt: este canalizare, este apă, lumină. Poate să deschidă cineva ceva, să fie și posturi de muncă”.

Peste 50 de elevi din localitatea Pietrosu învață în satul Bocani sau la Fălești.0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав