TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un fost trompetist este clopotar de trei decenii la o biserică

Clopotar de aproape trei decenii. L-am găsit tocmai în satul Izbiște, raionul Criuleni, acolo unde nea Efim bate clopotele de peste 26 de ani.

Nici ele nu sînt din cele mai simple, ci aduse tocmai din Rusia, în urmă cu aproape 200 de ani. Deși a pregătit deja cinci generații, elevii și-au pierdut urma.

Dangătul clopotelor de biserică se aude în celălalt capăt de sat și prevestește fie o sărbătoare, fie un necaz. Nea Efim Vozian, clopotarul din Izbiște, aproape în fiecare zi urcă scările înguste ale bisericii, pentru a ajunge în vîrful clopotniței. Acolo unde atîrnă cele trei clopote, care sună de aproape două secole.

EFIM VOZIAN, CLOPOTAR

Este de sărbătoare, iată acum a fost de sărbătoare, simplă sărbătoare. La sărbători mai mari, poate batem mai lung, așa. Dar la mort se bate în felul următor, vă arăt. Trebuie să bat așa de 12 ori și pe urmă de trei ori la urmă și gata.


Fost cîntăreț de trompetă, nea Efim spune că a descoperit pasiunea pentru clopote de 26 de ani. Acum, drumul spre biserică îl poate parcurge chiar și cu ochii închiși.

EFIM VOZIAN, CLOPOTAR

Am învățat de la un băiat din sat, era prin clasa a 6-a, 7-a, el bătea atunci clopotul. Prima dată mai stîngace, al doilea mai bine, băiatul a terminat școala și eu am rămas ca și clopotar de bază. Aici nu trebuie de bătut cu putere mare, trebuie normal.

Cele trei clopote sînt unice de felul lor și au fost aduse din Rusia în 1838, pentru a completa frumusețea bisericii, construită inițial din stuf în 1778.

VICTOR GANGAN, PREOT

Clopotele sînt făcute din aramă, au o componență mai deosebită, se pune și argint și plumb. Fiecare clopot are sunetul său, melodia sa. De aceea, cînd se toarnă… pentru o oarecare notă.

Nea Efim a pregătit deja cinci generații de clopotari, însă, cu timpul, aceștia și-au pierdut urma. Așa că, doritori de a-l înlocui nu prea sînt. În schimb, elevii de la școală trec des pe la părintele Victor.

VICTOR GANGAN, PREOT

O să bată clopotul și o să simtă adevărat ce înseamnă sunetul din vîrful capului pînă în picioare, de la inimă și pînă la plămîn în tot organismul lor să înțeleagă ce înseamnă clopotul. Că este una să vorbești și alta este să bați.

La clopot este foarte frumos, îi greu să te deprinzi să dai bine. Nu este greu, dar trebuie să fie după ritmul după care trebuie să-l tragi.

Am un bade de-al meu care vine aici și vine acasă, mîine îi sărbătoare, el totul îmi spune.

Cele trei clopote cîntăresc, împreună, peste 500 de kg. Pentru un sunet și mai cutremurător, preotul vrea să cumpere încă unul de la Kiev.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load