COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1042)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6578(+9)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Un fost magistrat va scăpa de dosar penal

12 iul. 18:10   Societate
490 0

Un fost magistrat, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărîri ilegale, scapă de dosar penal. Este vorba despre Mihai Ciugureanu, fost judecător la Curtea de Apel Chișinău, care potrivit probatoriului acumulat de procurorii anticorupție, ar fi pronunțat cu bună știință patru încheieri contrare legii, în urma cărora circa 780 de hectare de teren din proprietatea statului au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico – Experimentală „Codrul”, aflată în proces de insolvabilitate. Decizia a fost luată chiar în ziua alegerilor de duminică, 11 iulie de Curtea Supremă de Justiție.

„Se resping recursurile depuse de Consiliul Superior al Magistraturii și de Procuratura Generală a Republicii Moldova. Se menține hotărîrea din 07 decembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată înaintată de Mihail Ciugureanu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, persoană terță Procuratura Generală a Republicii Moldova, privind anularea actului administrativ. Decizia este irevocabilă”, se menționează în decizia din 11 iulie a magistraților de la CSJ.

„În raport cu cele menționate, Colegiul lărgit constată că Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat hotărîrea nr. 496/23 din 18 iulie 2017, depășind cadrul legal procesual şi în limitele competenței atribuite prin lege, iar încălcările de procedură la adoptarea acestora, invocate de către reclamantul Ciugureanu Mihail, şi-au găsit confirmare, drept urmare, instanța de judecată întemeiat a anulat hotărîrea vizată”, se mai arată în decizia CSJ.

Hotărîrea a fost pronunțată de judecătorii Victor Burduh, Galina Stratulat, Nicolae Craiu, Nina Vascan și controversata magistrata Tama Chișcă Doneva, președinte interimar la CSJ, care a făcut de altfel parte și din completul de judectări carea luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de pînă la 3,6 milioane de euro.

Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.


În data de 7 decembrie 2020, un complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, din care a făcut parte și Vladislav Clima, a admis solicitarea lui Mihail Ciugureanu de a anula hotărîrea din iulie 2017 a CSM privind pornirea urmăriri penale pe numele său. Închierea magistraților a făcut imposibilă examinarea dosarului pe numele lui Ciugureanu, dosar care la acea etapă se examina de doi ani și jumătate, la Judecătoria Chișinău.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽