X 
Cutremure stiri: 503

Un fost director al CNSP critică pașii făcuți de Ministerul Sănătății

30 mar. 2023,, 11:10   Societate
3861 0

Vestea precum că moldovenii vor putea decide singuri la ce medici specialiști să meargă, fără a cere recomandări de la medicul de familie la acest capitol a stîrnit și nedumeriri, nu doar mulțumiri.

Într-o postare pe Facebook, fostul director al CNSP, Mihail Pîsla a criticat pașii făcuți de Ministerul Sănătății, menționînd că aceștia „contravin conceptului Organizației Mondiale a Sănătății (acceptat în întreaga lume), care atribuie Asistenței Medicale Primare următoarele funcții:

  • asigurarea accesibilității primare a populației la asistența medicală;
  • asigurarea îngrijirilor medicale curente;
  • selecționarea pacienților care au nevoie de asistență de specialitate;
  • coordonarea serviciilor medicale în funcție de nevoile concrete ale bolnavului;
  • sinteză diagnostică și terapeutică;
  • supravegherea sănătății pacienților săi;
  • promovarea sănătății;
  • supraveghere medicală continuă a individului, familiei și a colectivității;
  • recuperarea și reabilitarea bolnavilor;”.

De precizat că, Guvernul a aprobat la 29 martie extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, la propunerea Ministerului Sănătății.

Astfel, persoanele asigurate vor avea acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie. Respectiv, se exclude necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.

Totodată, urmare a modificărilor la program, pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică. Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut.


La fel, programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi, în total 46, în scopul depistării precoce a unor boli, stabilirii conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță.

Astfel, în premieră prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale, dar și la imunofenotipare prin citometrie în flux.

De asemenea, a fost extinsă categoria pacienților care pot beneficia de tomografie cu emisie de pozitroni – tomografie computerizată (PET-CT), pentru detectarea tumorilor primare necunoscute, stadializarea procesului malign și evaluarea răspunsului la tratament.

3
0
1
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав