X 
Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Un fost angajat al MAI, cercetat pe mai multe capete de acuzare, scapă de pedeapsă

22 noi. 2023,, 15:52   Societate
2797 0

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-un dosar ce vizează acțiunile unui fost șef din cadrul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI (SPIA), învinuit de corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățire ilicită.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2018 de către Procuratura Anticorupție, iar potrivit materialelor, șeful adjunct al Direcţiei combaterea corupţiei, fiind persoană publică și subiect al declarării veniturilor şi proprietăţii, nu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate, pentru anii 2014, 2015 și 2016, venitul în sumă de 12 000 de dolari și 35 000 de euro. Totodată, pentru anul 2018 nu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a venitului în sumă de 70 000 de euro.

Tot el, la începutul lunii decembrie 2017, prin intermediul complicelui, cu care se afla în strînse relații de prietenie și fiind o persoană de încredere, a pretins și primit 1000 de euro de la o persoană ce deținea un cazinou clandestin, asigurîndu-l în schimb cu un grad de autonomie necesară derulării activităţii infracţionale.

Iar, în perioada anilor 2014-2018 urmărind scopul deţinerii bunurilor (imobile), din mijloace bănești proveniența cărora nu putea fi justificată, a dobîndit dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile în sumă de 1 732 999 lei, a căror valoare depășesc substanțial veniturile sale și ale membrilor familiei.

Judecarea cauzei a durat mai mult de 3 ani, inculpații nerecunoscîndu-și vinovăția de comiterea faptelor incriminate.


Deși procurorii au prezentat probe suficiente, prin sentință din 17 noiembrie, instanța l-a achitat pe șeful din cadrul SPIA pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă, pe motiv că nu s-a constat existența infracțiunii. Totuși, el a fost recunoscut vinovat pe un alt capăt de acuzare, de fals în declarații, însă procesul penal a fost încetat din motivul expirării termenului de prescripție.

Complicele acestuia a fost recunoscut vinovat de săvîrșirea infracțiunii de escrocherie, însă procesul penal a fost încetat din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.

Totodată, instanța a dispus ridicarea tuturor sechestrelor, respingînd solicitările acuzatorului de stat cu privire la confiscarea extinsă și încasarea din contul inculpaților a contravalorii sumei de 17 098 lei cu titlu de bunuri rezultate din infracțiune, fiind admisă doar încasarea din contul unui inculpat a sumei de 12 600 lei, cu titlu de cheltuieli suportate pentru efectuarea expertizei tehnice.

Sentința va fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, fiind considerată neîntemeiată.

2
2
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?