AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 891
Criza energetică stiri: 721
Preşedintele stiri: 3200

Un focar de pestă porcină africană, confirmat în nordul țării

2 ian. 12:31   Societate
2660 2

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că ieri s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni.

Astfel, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Potrivit notei de presă, ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, a Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe parcursul anului 2021, în țara noastră, în Ucraina, dar și în România au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici pe data de 13 august 2021, în satul Hănășenii Noi, Leova, și a fost eradicat cu succes.


Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, ANSA solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Totodată, ANSA solicită cetățenilor să nu cumpere produse alimentare din porc din țările vecine cu scopul de a le aduce în țară, întrucît ele vor fi confiscate și distruse din motivul riscului pe care îl prezintă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав