Criza energetică stiri: 1571
Cutremure stiri: 275

Un film creat de o echipă din Moldova a obținut premiul la Festivalul de Film de la Sarajevo

24 aug. 20:30   Societate
1615 0

O echipă din Moldova a participat la Sarajevo Film Festival’s 2022, cu proiectul The Poor Dove (Blestemul Mariei Drăgan), unde au obținut premiul Pack&Pitch. The Poor Dove este primul proiect din Moldova care a cîștigat premiul dat, informează Noi.md cu referire la diez.md.

Producătorul Ștefan Nahaba ne-a spus că acest premiu le va permite să participe automat anul viitor la CineLink, care face parte din cadrul aceluiași festival din Sarajevo.

Piața de coproducție CineLink prezintă cele mai promițătoare proiecte regionale de lungmetraj din Europa de Sud-Este aflate în faza de dezvoltare și finanțare. CineLink oferă fonduri de premiere în valoare totală de peste 160 000 de euro și stimulează un palmares impresionant de proiecte să ajungă la recunoaștere internațională.

Din echipa proiectului The Poor Dove fac parte: regizorul și scenaristul Călin Laur, Max Cîrlan, Victoria Chirilov, producătorul Ștefan Nahaba.


Călin Laur (regizor și producător) a reprezentat filmul la Pack&Pitch, casa de producție fiind Racketa Production.

Filmul a fost finanțat de stat pentru etapa de dezvoltare prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Producția filmului este planificata pentru anul 2023.

Călin Laur este și regizorul serialului Lost in Moldova.

Proiectul cinematografic The Poor Dove (Blestemul Mariei Drăgan) spune povestea Mariei Drăgan, care a fost descoperită cîntînd într-un cîmp de roșii într-un colhoz. Filmul povestește ascensiunea acesteia, dar și momente mai puțin plăcute.

În 2021, echipa a participat la Transilvania International Film Festival, unde a obținut premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, în valoare de 7 000 de euro.

Despre Maria Drăgan

Maria Drăgan s-a născut la 23 august 1947 în satul Bălăurești, raionul Nisporeni. Maria era mezina familiei cu șase copii a lui Anastas și a Alexandrei Drăgan. După absolvirea școlii medii din sat (opt clase), studiază un an la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1964-1965). Aici este descoperită și apreciată de Isidor Burdin, violonist, compozitor și conducătorul artistic al ansamblului de tineri din cadrul școlii.

Se bucură de succes în Ungaria, la Festivalul de artă al RSS Moldovenești (1971), unde este distinsă cu Premiul special. În perioada 1975-1976, este solistă a Orchestrei „Lăutarii” a Filarmonicii de Stat din Chișinău. De-a lungul carierei artistice, a întreprins numeroase turnee în URSS.

Maria Drăgan a suferit de tuberculoză, boală care i-a pricinuit și moartea. Se stinge prematur din viață în satul natal la vîrsta de 39 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав