X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un expert în sănătate și-a împărtășit experiența personală în tratarea coronavirusului

8 dec. 2020,, 10:05   Societate
5597 1

Bolnavului de noul coronavirus trebuie să-i fie acordată o atenție deosebită prin măsurarea nivelului de oxigen din sînge, deoarece dacă oxigenul scade, atunci indiferent de cît de mult au fost afectați plămînii, trebuie de schimbat foarte repede terapia și numai datorită acestui fapt medicii pot reduce mortalitatea pacienților de 7 ori.

Această opinie a fost exprimată de expertul în domeniul sănătății publice, consultant internațional în domeniul sănătății Ala Tocarciuc, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune "NTV Moldova", povestind despre experiența sa personală de tratare a coronavirusului, relatează Noi.md.

Ea a menționat că pacienților cu coronavirus trebuie să li se acorde o atenție deosebită efectului sever al hipoxiei, ceea ce înseamnă o deficiență de oxigen care creează o stare de euforie, un fel de "hipoxie fericită". Omul poate avea o dispoziție bună, chiar veselă, care este determinată de lipsa de oxigen în creier. Este la fel ca starea cînd omul îngheață, se simte fericit, dar, de fapt, el moare.

Ala Tocarciuc a subliniat că atunci cînd nivelul de oxigen scade, indiferent de leziunile pulmonare, trebuie de schimbat foarte repede terapia și atunci am putea reduce mortalitatea de 7 ori numai prin ajustarea simplă a terapiei.

Ea a subliniat că, în acest sens, este extrem de important să fie măsurat în mod constant nivelul de oxigen din sînge, iar în a 4-5-a zi de boală este necesar să se facă testele necesare care vor arăta dacă boala va lua cale complicată sau se află sub control.


Ala Tocarciuc a spus că în ziua a 4-a a bolii a ajuns la spital pentru a face o tomografie computerizată și cîteva teste importante pentru determinarea cursului bolii în organism. Iar odată ajuns acasă într-o situație dificilă, avînd hipoxie, ea a aplicat terapia pulsativă salvatoare în doze mari sub conducerea medicilor cunoscuți din secțiile de terapie intensivă a Spitalului de Urgență, care o consultau de la distanță și ea a reușit în cele din urmă să-și restabilească respirația normală.

Consultantul internațional în domeniul sănătății a menționat că uneori deciziile trebuie luate foarte repede. Dar nu există un protocol unic pentru sistemul de medicină primară de la care medicii de familie ar putea începe tratamentul.

Ala Tocarciuc a spus că, din experiența sa de luptă cu coronavirusul, i-ar sfătui să scrie întregul "traseu" pentru pacienți, să indice ce să facă în primul rînd după primele simptome, care ar trebui să fie al doilea și al treilea pas, cum începe tratamentul în protocolul primar, cum să evalueze complicația, cînd să facă analize, pentru ca medicii să fie siguri că pacientul nu va dezvolta o formă severă a bolii și nu va trebui internat.

În opinia ei, datorită acestui fapt, s-ar putea urmări foarte mult și ar putea fi prevenite multe complicații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?