X 

Un ecologist critică dur inacțiunile autorităților în subiectul extinderii extinderea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk

7 sep. 2021,, 14:45   Societate
4291 7

Ecologistul Anatolie Prohnițchi critică dur lipsa de atitudine a conducerii Republicii Moldova față de extinderea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk din Ucraina. Expertul a afirmat că la baza incompetenței autorităților moldovenești stă prostia, provincialismul și lipsa de viziune strategică.

În cadrul unui interviu radiofonic, Prohnițchi și-a exprimat nedumerirea că guvernarea de la Chișinău nu folosește pîrghiile legale de care dispune pentru a apăra interesele naționale ale Republicii Moldova.

”Republica Moldova nu întreprinde niciun pas, nu spune cu voce tare, nu protestează, ca Guvern, ca țară, pentru că avem și acorduri bilaterale care prevăd aceste relații, cum să administrăm Nistrul. sînt și acorduri internaționale semnate și de Ucraina, și de Republica Moldova”, a menționat Prohnițchi în studioul Sputnik Moldova.

Ecologistul a criticat Guvernul pentru faptul că ignoră această problemă și spune că autoritățile ar putea merge chiar și în instanțele internaționale pentru a apăra interesul țării și al cetățenilor.

”De ce nu cerem să fim tratați cu respect, avem tot dreptul, avem toate pîrghiile. La noi sînt muți. Toate structurile sînt mute. Luptă cu tot ce dorești, luptă nu știu cu ce, numai nu segmentar fiecare minister, structură guvernamentală care răspunde. sînt Apele Moldovei, Ministerul Mediului, care sînt obligate să o facă. Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, trebuie să intervină fiecare pe partea lui, inclusiv să atenționeze Ucraina dacă este nevoie să apeleze și la instanțele de judecată internaționale. Au tot dreptul și trebuie să o facă. Domnilor, nu dormiți. Nu așteptați să vă dea cineva ceva!”, a spus expertul.


Prohnițchi atrage atenția autorităților de la Chișinău că extinderea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk va distruge rîul Nistru, iar Republica Moldova ”va primi apă cu țîrîita”.

”Moldova trebuie să facă acum un protest la nivel de Președinție, Guvern, Ministerul Mediului, cel al Economiei și MAEIE, și să acționeze în instanță internațională. La noi tac și nu fac nimic. Plîng prin unghere, pleacă prin Europa și spun ajutați-ne vă rog. Cum să ajuți dacă nu tu nu vrei să întreprinzi măsuri ca să îți aperi interesele”, a declarat Prohnițchi.

Întrebat de moderatorul emisiunii ce stă la baza acestor inacțiuni ale autorităților statului ecologistul a răspuns:” Provincialismul și sînt proști. Nu înțeleg că acesta este un subiect strategic al statului Republica Moldova, nu al tău, nu al partidului tău care este acum la guvernare, dar aparține prezentului și viitorului. Nu înțeleg. Îi numit în funcție, are mașină, nu știu ce mai are, conduce și primește o plăcere, dar nu are o viziune ca să apere interesele statului. De ce? Așa sînt ei”, a declarat Prohnițchi.

Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea în Parlament a Guvernului pe tema rîului Nistru, în contextul în care Ucraina continuă construcția de noi turbine la Hidrocentrala de la Novodnestrovsk.

Ucraina intenționează să extindă Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk, precum și să construiască o cascadă din 6 hidrocentrale pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți. Potrivit experților, inclusiv celor din Ucraina, aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și perturba funcționarea ecosistemului Nistrului Mediu și Inferior, precum și a deltei. Toate acestea ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?