AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 889
Criza energetică stiri: 713

Un caz de pestă porcină a fost depistat în raionul Leova

16 aug. 2021,, 10:45   Societate
1842 0

Un caz de pestă porcină a fost depistat în comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, pe data de 14 august.

Cazul a fost confirmat de subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din Cantemir, care gestionează și raionul Leova, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Comisia raională pentru situații excepționale, convocată în ședință de lucru în regim de urgență, a decis instituirea regimului de carantină în comuna Hănăsenii Noi pe o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 14 august 2021, cu posibilitatea prelungirii acestui termen în cazul apariției altor focare.

Pentru supravegherea respectării măsurilor impuse, au fost create două filtre de dezinfectare și control la intrarea și ieșirea din localitatea Hănăsenii Noi, sub controlul Inspectoratului de Poliție Leova.

În perioada carantinei este interzisă comercializarea cărnii de porc și scoaterea ei de pe teritoriul comunei. Sacrificarea porcilor pentru uz personal este interzisă pe o perioadă de 14 zile. De asemenea, este oprită comercializarea cărnii de porc în piața din orașul Leova pe o perioadă de 14 zile, începînd cu data de 14 august.


Acesta este primul caz de pestă porcină, identificat în țara noastră în ultimul an, caracterizat de criza pandemică generată de COVID-19. În Republica Moldova, ultimul caz de pestă porcină africană a fost înregistrat în 2019, în UTA Gagauz-Yeri.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizotică și reamintește proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi și să își schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum și să respecte normele de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspîndește foarte repede în rîndul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Pentru această ciumă nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariția acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав