Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Un bloc din Șoldănești se poate prăbuși în orice moment

13 dec. 2022,, 20:00   Societate
2168 0

Riscă să se trezească cu tavanele în cap, în orice moment. Este vorba despre locatarii unui bloc cu cinci etaje de pe strada Jucov, 2, din orașul Șoldănești. În timp ce oamenii trăiesc cu frica în sîn deja mai mulți ani la rînd, autoritățile locale recunosc că știu despre problemă, dar sînt în așteptarea banilor de la Guvern.

Pentru că starea blocului este foarte avariată, locatarii de la etajele patru și cinci au lăsat cheile de la apartamente la vecini și au plecat la gazdă sau la rude, transmiteTvn.md.

Aliona Tiberici, locatară: „Ultima săptămînă mi-a fost mai tare frică, cînd au început a scîrțîi ușile, podul a început așa a crăpa, se auzea cum crapă, scîrț, scîrț, noaptea mai tare, îmi e frică, toată lumea s-a adresat la primar că iată începe a crăpa mai tare, mai tare și mai tare. Noi nu avem unde trăi, unde să ne ducem? Am trăit atîția ani aici, 37 de ani am trăit în casa aceasta. Și acum unde să ne ducem noi, afară, pe drumuri?”

Ludmila Cerchesova, locatară: „Acum stau la gazdă cu trei copii și cu frate invalid de gradul 1. sîntem nevoiți pentru că aici, vedeți, e periculos de trăit. Am scris peste tot și la Primărie, și de la Guvern au fost. S-au uitat, au văzut tot, s-a luat și acolo de la pămînt, expertiza s-a făcut și nimeni nimic încă nu spune, nu știm în ce stare ne aflăm.”


Lidia Cușnir trăiește la etajul trei. Femeia stă mereu cu bagajele făcute, de frica unui cutremur sau unei situații excepționale.

Lidia Cușnir, locatară: „Eu aici trăiesc din 2008, deodată nu erau crăpăturile acestea, pe urmă s-a început din 2012 pe dinafară a crăpa. Se aude cum de sus curge pînă jos, pietriș, gunoi, nu știu ce, dar curge, eu azi-noapte m-am speriat, am sărit în sus. Bagajul șade, tot șade cum se zice, să ies din casă, mă tem, mă tem.”

Primarul orașului spune că acum Primăria actualizează devizul de cheltuieli, proiectul tehnic și este în căutarea unui loc pentru ca oamenii să trăiască atît timp cît vor fi efectuate lucrările de renovare.

Alexndru Tinică, primarul orașului Șoldănești: „Avem promisiunea că în luna ianuarie ni se vor aloca 7-8 milioane de lei pentru lucrări de consolidare. Dacă noi solicităm suma totală de 13 milioane, în suma asta o să intre și reparațiile interne, și rețelele inginerești, tot ce ține de schimbarea sistemului de canalizare, de apeduct, gaz și altele, dar dacă ni se oferă numai prima parte, înseamnă că după ce se consolidează locatarii cu forțe proprii ar trebui să-și facă reparațiile în interior.”

Cu toate acestea, inginerul din cadrul Primăriei susține că suma pentru consolidarea clădirii ar putea fi mult mai mare.

Alexandru Cogălniceanu, inginer-constructor la Primăria Șoldănești: „Situația este critică, locatarii nu pot să mai trăiască pentru că sînt deformări, sînt cedări în construcțiile importante, deci este periculos ca cineva să trăiască în această scară. Dacă dă un cutremur s-ar putea să fie timp foarte scurt. Acum au crescut prețurile la materialele de construcții, la servicii, dacă divizul este actualizat la prețurile de azi, părerea mea e că s-ar putea să nu ajungă aceste resurse financiare.”

În prima scară a blocului mai locuiesc șapte familii.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?