Un bărbat din Telenești şi-a transformat casa într-un adevărat muzeu

Un bărbat din Telenești şi-a transformat casa într-un adevărat muzeu

Constantin Mîțu din satul IneștiTelenești, şi-a transformat casa într-un adevărat muzeu.

Pasiunea lui pentru obiecte vechi a început acum șapte ani și, de-a lungul timpului, a reușit să adune aproximativ cinci mii de piese cu o valoare istorică bogată. Avocat de profesie, Constantin Mîțu crede ca istoria trebuie să stea la loc de cinste.

"Am fost la bunici și chiar am văzut la bunelu un ulcior, stătea aruncat și am spus dă să-l iau acasă să îi pun în beci. Și iată stă pe masă", a spus colecţionarul de obiecte viechi, Constantin Mîțu.

În acest muzeu sînt depozitate adevărate comori, un pian care care are jumătate de secol, un cîntar de peste o sută de ani, iar cea mai veche piesă are peste două secole.

"Acesta este primul fier de călcat care l-am adus. O persoană din sat l-a adus. Peste 250 de ani are. Este cel mai vechi", a spus colecţionarul de obiecte viechi, Constantin Mîțu.

Și pentru că tot ce e frumos trebuie împărtășit și altora, muzeul este mereu deschis pentru vizitatori.

Colecționarul nu cere niciun ban în schimb. El mai spune că nu va vinde niciun obiect, chiar şi pentru cea mai tentantă ofertă.

"Ce a intrat în ogradă gata aici rămîne. Niciodată nu m-am gîndit să le vînd. Sunt multe care sînt cadouri", a spus colecţionarul de obiecte viechi, Constantin Mîțu.

Colecționarul a amenajat şi o Casă Mare din ceea ce anterior fusese o debara. "Aici este o casă mare, cum era pe timpuri al bunici cu cuptor, cu covată. Avem un război de țesut cu care se făceau covoare. Tot e de la noi din sat", a spus colecţionarul de obiecte viechi, Constantin Mîțu.

Şi sătenii contribuie la completarea colecției din muzeu.

"Îl susținem, îl ajutăm. Am adus aici împreună, oale, căruți, teascuri."Muzeul a devenit o atracție și pentru copii. "Îmi place foarte mult obiectele vechi. Nu am niciun obiect preferat. Toate sînt preferate." Constantin Mîțu colecționează și sticle cu vin. Pînă în prezent a adunat aproximativ 500, iar cea mai veche este din anul 1972.


Colecționarul nici nu se gîndește să se oprească aici. Spune că își va extinde muzeul și speră să adune și mai multe obiecte.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load