TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un artist plastic originar din Moldova a obținut Marele Premiu la o expoziție în Slovacia

Un artist plastic originar din Moldova a obținut Marele Premiu la o expoziție în Slovacia

Cunoscutul artist plastic din R. Moldova, Teodor Buzu, stabilit în Cehia, a obținut recent Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia, informează NOI.md cu referire la moldpres.md.

La eveniment au participat 43 de artiști din Europa cu 109 lucrări. Lucrările premiate ale lui Teodor Buzu sînt: ”Cascade” și ”Dimineață liniștită”.

Potrivit artistului plastic ceh Jiří Kornatovský, acuarelele lui Teodor Buzu redau adevărul, este o exprimare deosebit de puternică, permanent prezentă, o comunicare a unei experiențe personale profunde. ”Acuarela este stăpînită de el cu o virtuozitate desăvîrșită, jucînd un rol decisiv pentru întreaga operă, fapt ce trezește admirație. Ceea ce este cel mai remarcabil în acuarela și în general în lucrările lui Teodor Buzu o constituie o legătură rar întîlnită a unei senzualități fine, unei spiritualități cu o raționalitate constructivă. Gestul artistic al lui Teodor Buzu se manifestă printr-o pată colorată transparentă care creează impresia adîncimii în spațiu”, a remarcat Jiří Kornatovský.


Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. A studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 - la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întîlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar şi s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău.

Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație. Este Cavaler al Ordinului Național al Romîniei „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. A participat la circa 100 de expoziții colective și a avut peste 80 de expoziții personale.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load