TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Un an de COVID-19 în R. Moldova. Cum s-a schimbat viața primei femei infectate cu acest virus

De un an de zile nu-și poate găsi un loc de muncă, iar calvarul pe nume coronavirus o urmărește și în prezent.

Este povestea pe care o trăiește prima moldoveancă diagnosticată cu noul coronavirus. Acum un an ea venea cu avionul din Italia și a fost internată în stare gravă la un spital din capitală, transmite tv6.md.

După ce a fost blamată de autorități, femeia se plînge că și acum oamenii o evită. Prin ce a trecut și cu ce greutăți se confruntă și acum, vedeți din reportaj.

Anunțul despre primul caz pozitiv de COVID-19 în țara noastră a fost făcut pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, în data de 7 martie. Era vorba despre o femeie din raionul Florești, care a venit din Italia la bordul unei aeronave. Despre starea ei de sănătate, a anunțat a doua zi ministul sănătății.

Viorica Dumbrăveanu, fost ministru al Sănătății: „Starea de sănătate a acesteia nu s-a agravat”.


La aceeași ședință, autoritățile anunțau despre faptul că pacienta, era în stare gravă și că ar fi fugit dintr-un spital din Italia, lucru negat ulterior de femeie.

Ion Chicu, fostul prim-ministru al țării: „Într-un mod foarte responsabil a părăsit instituția medicală de acolo, s-a urcat în avion și a venit acasă”.

Ulterior, șeful statului de atunci, Igor Dodon i-a dezvăluit și identitatea.

Igor Dodon, fostul șef al statului: „Noi verificăm acum dacă este vorba de doamna ….. sau nu”

La aproape un an de la asta, femeia spune că a trăit un adevărat calvar. Noul coronavirus i-a schimbat viața, iar în prezent acesta refuză categoric să mai apară în fața camerelor de luat vederi. La telefon însă a recunoscut, sechelele bolii le are și pînă în prezent.

Maria, prima moldoveancă infectată cu COVID-19: „Înainte de boală eram altfel, mai ageră, mai răbdătoare, acum însă totul e altfel. Vecinii au frică încă, mă țin la distanță, au frică să nu să se molipsească. Ies afară, văd două femei, mă văd și deja se pornesc, nu mai stau să mă apropii de ele”.

Starea precară a sănătății nu-i permite să-și găsească un loc de muncă. A încercat mai întîi în raionul de baștină, însă nu a reușit. A venit cu speranță în Chișinău, la copii, însă deja de două săptămîni toate încercările sînt fără succes.

Maria, prima moldoveancă infectată cu COVID-19: „- Spuneați că v-ați angajat la un magazin în Chișinău? – Da, la…. Au văzut că mă simțeam des rău și mi-au spus că ei au frică să mă mai lese. Lucram în zona de carne și pește. Stăteam toată ziua în picioare, mă sufocam”.

Femeia mai spune că, luptă zilnic pentru a obține de la stat grad de invaliditate și ajutor financiar pentru maladia sa, diabet zaharat, însă mai mulți funcționari i-au întors spatele. Timp de un an Moldova a ajuns la 191 de mii de infectați, iar mai mult de 4 mii au pierdut lupta cu virusul periculos.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load